Министерството на икономиката и индустрията възложи на подопечната си Комисия

...
Министерството на икономиката и индустрията възложи на подопечната си Комисия
Коментари Харесай

Държавата поиска КЗП да си свърши по-добре работата и пак да провери индексацията на телекомите

Министерството на стопанската система и промишлеността разпореди на подопечната си Комисия за отбрана на потребителите да проучва клаузата за индексиране на цените, от която мобилните оператори се възползват към този момент втора година, с цел да подвигат абонаментните такси. Регулаторът още веднъж ще би трябвало да преценя дали тя в действителност не е непозволена по смисъла на Закона за отбрана на потребителите.

Заръката на икономическото ведомство идва по гледище на омбудсмана Диана Ковачева, която изпрати писмо по проблема до отрасловия министър Никола Стоянов и ръководителя на КЗП Стоил Алипиев в края на март. В отговор зам.-министър Янко Топалов я уведомява за стартирането на инспекцията.

Омбудсманът от дълго време сигнализира за проблеми с въпросната уговорка. Тя влезе в общите условия преди няколко години, само че телекомите за първи път се възползваха от нея през 2022 година, с цел да индексират цените си по отношение на годишната инфлация за миналата 2021-а. Тогава тя бе 3,3%, до момента в който тазгодишното покачване е по-чувствително и е по отношение на регистрираното 15,3-процентно повишаване на стоките и услугите през предходната година.

Критиките против дейностите на телекомите са най-различни, в това число се акцентира, че като небитови клиенти на електрическа енергия те бяха обезщетени от страната за високите цени на тока. А и финансовите им индикатори с нищо не подсказват за каквато и да е стопанска нетърпимост. Но официално те са в правото си поради съществуването на въпросната уговорка за индексация в общите условия, утвърдени от КЗП.

Омбудсманът обаче упорства, че потребителите на мобилни услуги не са предпазени от КЗП и по тази причина предлага преразглеждане на мнението на комисията за липса на неравноправни клаузи и нелоялни търговски практики от страна на мобилните оператори. Ковачева добавя, че потребителите освен не могат да въздействат върху наличието на договорите с мобилните оператори, само че има случаи, в които те даже не могат да се срещнат със наличието им. Тя акцентира, че в институцията непрестанно постъпват тъжби от жители против това.

От отговора на Топалов излиза, че КЗП очевидно си е затворила едното око, когато предходната година още веднъж трябваше да пояснява Закона и когато заключи, че клаузата е безпроблемна. Според написаното регулаторът се е произнесъл на база единствено член 144, алинея 4 от Закон за защита на потребителя, само че в нормативната уредба има и различен член, който планува като неравноправна всяка уговорка, която дава право на търговеца или доставчика да усилва цената, без потребителят да има право в тези случаи да се откаже от контракта, в случай че цената е доста повишена спрямо цената, уговорена при сключването на контракта.

Заместник-министърът отбелязва още, че би трябвало да се има поради, че въпросният член от закона съдържа лист на контрактуваните клаузи, които се считат автоматизирано за неравноправни. Въпреки че клаузата в договорите с общи условия на мобилните оператори не попада в този лист, друга алинея от члена планува КЗП да направи инспекция дали тя е във щета на потребителя.

„ Фактът, че дадена уговорка не е включена категорично в листата по член 143, алинея 2 от Закон за защита на потребителя, не значи автоматизирано, че тя не е неравноправна “, безапелационен е Янко Топалов и приканва КЗП да си свърши работата.

Vivacom бе първият телеком, оповестил тази година индексация на цените – с 2 лева на всяка от абонаментните си услуги. Действията му бяха последвани от Yettel, който съобщим за покачване с 15,3%, колкото е годишната инфлация съгласно Национален статистически институт. Последно такава крачка направиха от А1, които започнаха диференциран метод и подвигнаха таксите от 2 до 25 лева с показателя на повишаване на стоките и услугите (15,3%), а тези над 25 лева – с 2 лева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР