Министерство на здравеопазването започна снабдяването с противогрипни ваксини на общопрактикуващите

...
Министерство на здравеопазването започна снабдяването с противогрипни ваксини на общопрактикуващите
Коментари Харесай

Има ли интерес към противогрипните ваксини?

Министерство на опазването на здравето стартира снабдяването с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в цялата страна. До 10 дни се чака 190 хиляди ваксини против сезонния грип, обезпечени по Националната стратегия за хората на и над 65-годишна възраст да стигнат до персоналните лекари.

Има ли интерес към безплатната имунизация измежду възрастните хора? Ето какво сподели инспекция в няколко града в страната:

В кабинета на лекар Венцислав Даскалов в Благоевград малко на брой са записаните пациенти за слагане на противогрипни ваксини. Надява се ползата към имунизацията да се ускори през идващите дни.

" Има една категория хора, които годишно имат интерес и търсят ваксини. Но в случай че питате за броя им, съотношението сред искащи и нежелаещи, може да се желае още. Мисля че към момента хората, които интензивно търсят отбрана против грипа не са задоволително ", споделя той.

Въпреки че към момента не е получил ваксини от Министерство на здравеопазването, лекар Николай Христов от Варна към този момент е направил имунизации на част от пациентите си.

" Те са в продажба, може би, от към един месец в аптечната мрежа, в това число и от тази група над 65 години. Някои просто не им се чакаше, защото минали години имаше забавяне с програмата и с доставките по кабинетите ни. Силно целесъобразна е за рисковите пациенти, оттова нататък е пожелателна ", споделя той.

В аптечната мрежа се оферират два типа ваксини. В взаимозависимост от производителя, цената варира сред 22 и 27 лв..

" При нас към този момент няма търсене. Тази година, този сезон към момента няма търсене ", споделя Ваня Иванова, магистър-фармацевт.

Според медиците, имунизацията против сезонния грип би трябвало да се сложи в този момент, с цел да може след към месец, когато пристигна грипната вълна, хората да са построили имунитет.

" Мерките, които прилагаме против Ковид са ефикасни и против другите вирусни инфекции. Сега, когато нещата вървят към облекчение на ограниченията чакам, че тези вируси ще се завърнат ", сподели доктор Венцислав Даскалов

Много хора обаче поглеждат с съмнение към имунизациите против сезонния грип.

От Министерство на здравеопазването прецизират, че имунизациите против сезонния грип и Ковид-19 са разнообразни, само че те могат да се сложат по едно и също време. Единственото изискване е да не се слагат на една и съща ръка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР