Министерство на здравеопазването обмисля създаване на национален фонд за подпомагане

...
Министерство на здравеопазването обмисля създаване на национален фонд за подпомагане
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Министерство на здравеопазването обмисля създаване на национален фонд за подпомагане на млади лекари

Министерство на здравеопазването обмисля основаване на народен фонд за подкрепяне на млади лекари да упражняват специалността си в неподходящи райони на страната, където медицинските услуги са незадоволителни. Имаме упоритостта от идната година този план да започва. Това сподели в студиото на „ Събуди се " зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

За лекарите и фамилиите им ще бъдат обезпечени подобаващи битови условия. Те ще бъдат подтиквани посредством по-лесен достъп до специализация, покриване на таксите за специализация, подкрепяне на фамилията с нисколихвени заеми. „ Това е един повсеместен пакет, който е очакван даже в плановете по Плана за възобновяване и резистентност. Първо би трябвало да бъдат разпознати тези региони и специалности и да бъде обезпечен финансов запас ", посочи заместник-министърът.

Ведомството е сложило като собствен главен приоритет профилактиката при пациентите. Идеята е да има разнообразни бонуси за персоналните лекари, в случай че реализира висок % годишни профилактични прегледи. Такива ще има и за пациентите, като предложенията варират сред един ден спомагателен отпуск или опрощаване на една здравна вноска, изясни проф. Гетов.

Националната здравноинформационна система осветлява всички процеси в системата на опазване на здравето. „ Знаем какъв брой са направленията, какъв брой са хоспитализациите, какъв брой предписания са отпуснати, какъв брой медикаменти са предписани. Затова битката за дигитализацията и надграждането на функционалностите на НЗИС е от изключителна значимост ", акцентира специалистът.

От началото на идната година се планува изписването на антибиотици и антибактериални средства единствено с електронна рецепта, съобщи проф. Илко Гетов. Ще бъде призната и Национална тактика за антимикробна устойчивост, която обгръща доста браншове, в това число и опазването на здравето, само че също по този начин и отглеждането на животни и растениевъдството.

Сред целите на Министерството на здравеопазването е майчиното и детско опазване на здравето.

Проф. Гетов засегна и казуса с цените на медикаментите. По думите му страната ни е преди всичко в Европа по доплащане за лекарства. Казусът обаче не може да бъде позволен само от Здравното министерство, акцентира той и добави, че НЗОК би трябвало също да бъде ангажирана. Личното мнение на професора е, че Данък добавена стойност на медикаментите би трябвало да бъде понижен. Тази мярка би довела до непосредствено понижаване на цените на медикаментите, изясни той. „ Преговорите по бюджета за 2024 година не са почнали към момента. Ще представим нашите хрумвания, планове и претекстове на финансовото министерство. Трябва да можем да потвърдим, че в обозримо време ще забележим действителен резултат. Ще търсим разновидности още от идната година най-малко за обществено значимите и уязвими групи пациенти да бъде понижено доплащането ", разгласи заместник-министърът.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР