Министерство на външните работи очаква България да бъде приета в

...
Министерство на външните работи очаква България да бъде приета в
Коментари Харесай

МВнР предвижда евакуация на дипломатите в Украйна при невъзможност за работа, раздаде им каски и бронежилетки


Министерство на външните работи чака България да бъде призната в Шенген, макар позицията на Нидерландия

Поддържаме непрекъсната връзка със състава на дипломатическото ни посланичество в Украйна. Имаме подготвеност при вероятно по-нататъшно изостряне или неспособност да се продължи работата на терен с проекти за евакуация, съобщи заместник-министърът на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг. Той съобщи, че съставът на дипломатическото ни посланичество в Украйна наброява 6 души и те са оборудвани с каски и бронежилетки.

„ Страната ни изрично осъжда експанзията в Украйна, ” акцентира той.

Коджабашев сподели, че при провеждането на постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни връзки, главните тематики, които са били разисквани от външните министри са били две - съветската експанзия в Украйна и връзките Европейски Съюз - Китай. Представител на България е бил министърът на външните работи Николай Милков.

„ Той е отбелязал с безпокойствие ескалацията на съветската експанзия, както и хибридните офанзиви против страни членки на Европейски Съюз. Информира сътрудниците си за помощта, която българската страна е одобрила да даде на Украйна, включваща зимни дрехи и медицински комплекти за 35 000 ранени украински бойци ”, уточни Коджабашев. По време на съвещанието Милков е подкрепил даване на директна бюджетна поддръжка от страна на Европейска комисия за страните в Западни Балкани по повод справяне с енергийната рецесия пред идния тежък зимен сезон.

Заместник-министърът на външните работи даде повече информация във връзка с скорошните събития в съседката ни РСМ.

„ С неразбиране следим по какъв начин РСМ стартира поредна акция против българските организации и това заплашва главните права българските жители в прилежаща страна по линия европейската спогодба за правата на индивида. Принудени сме да напомним на страната претендент за участие в Европейски Съюз, че в европейската процедура законодателните начинания касаещи правото на сдружаване се водят от устрема да се улесни, а не затрудни основаването и действието на цивилен сдружения и организации ”, означи Коджабашев. Той уточни, че е извънредно недопустимо потреблението на разказ, което експлоатира тематики свързани с фашизъм и антисемитизъм, за ограничение на съществени права и утежняване на добросъседски връзки. „ Отхвърляме изрично опитите да се наложат селективни едностранни исторически тълкования ”, сподели още той и добави, че от това могат да завоюват трети враждебни към Европейски Съюз страни.

По отношение на резолюцията, която Нидерландия одобри за отвод от присъединение на България и Румъния в Шенген, от външно министерство показаха, че не престават да считат, че страната е изпълнила всички критерии за присъединение и също така имаме позиция от специалисти на Европейска комисия, че се оправяме добре.

 

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР