Министерство на външните работи категорично заявява, че българската позиция относно

...
Министерство на външните работи категорично заявява, че българската позиция относно
Коментари Харесай

Все още очакваме необратими резултати от Северна Македония, отсичат от МВнР

Министерство на външните работи изрично декларира, че българската позиция по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония остава непроменена . Изявлението идва на фона на изявления, които потеглиха от предходната седмица, че България и държавното управление на Кирил Петков тихомълком се пробва да вдигне ветото , което страната ни наложи за започването на договарянията на РСМ с Европейския съюз. В позицията на Външно министерство не се прецизират изявленията, които се опровергават.
 Бербок желае до юли Европейски Съюз да стартира договаряния с Албания и Северна Македония
Бербок желае до юли Европейски Съюз да стартира договаряния с Албания и Северна Македония

За немския външен министър даже това е доста просрочен ход

България продължава да се придържа към Рамковата позиция по отношение на разширението на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 09 октомври 2019 година, подкрепена единомислещо с Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 година, както и от съвещанието на КСНС от 10.01.2022 година, се показва в изказването на Министерство на външните работи.

Позицията е била доказана и от министър Теодора Генчовска по време на диалога си с немския външен министър в границите на Съвет " Външни работи ", извършен в Люксембург през вчерашния ден. През предходната седмица след останалите. Това направи и министър председателят Кирил Петков.

" По отношение на началото на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз, от основно значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските връзки и приемането на ясни гаранции в границите на процеса на договаряния на Европейски Съюз за по-нататъшно осъществяване на Договора за добросъседство от 2017 година Очакваме конституционни гаранции за в Република Северна Македония . "
 Кирил Петков съблюдава съдружното съглашение за Македония
Кирил Петков съблюдава съдружното съглашение за Македония

Ситуацията в Украйна направила тематиката Северна Македония още по-чувствителна

Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с съответни периоди, прецизират още от Външно министерство.

Подкрепата за разширението на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от основно значение продължава да бъде следването на критерия за личните заслуги на всяка една страна претендент и спазването на фундаменталните полезности на Съюза, в това число ценене на правата на индивида и съблюдаване на правилото на добросъседство.
 Премиерът на РСМ убеждава, че няма скрито съглашение с България
Премиерът на РСМ убеждава, че няма скрито съглашение с България

Ковачевски акцентира, че в никакъв случай не е приказвал за дата, а за бързо, само че не преждевременно решение на отворените въпроси с България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР