Министерство на труда и социалната политика/МТСП/ предлага изменения в Кодекса

...
Министерство на труда и социалната политика/МТСП/ предлага изменения в Кодекса
Коментари Харесай

МТСП предлага изменения в Кодекса на труда за заетите хоум-офис

Министерство на труда и обществената политика/МТСП/ предлага промени в Кодекса на труда, засягащи хората, които работят от вкъщи, заяви Българска национална телевизия. У нас това са 10 на 100 от всички работещи - най-ниският % в Европейския съюз. От общественото министерство оферират промени в Кодекса на труда, които обаче провокираха полярни отзиви.

Предлага се в трудовия контракт категорично да се опише съответно помещение, в което е работното място и което би трябвало да е с задоволителна повърхност и с условия, позволяващи на служителя да прави отговорностите си от разстояние без риск за здравето и сигурността.

" Още когато настъпи пандемията и българските служащи започнаха да работят от у дома работодателите се тормозиха от това, че на индивида може да му се случи някаква акцидент, която по-късно се интерпретира като трудова такава, което да докара до финансови негативи за работодателя ", съобщи Ваня Григорова, КТ " Подкрепа ".

Именно това съгласно Григорова е била главната причина за законодателните начинания.

" И още тогава ние от КТ " Подкрепа " повтаряме, че и все още законодателството е задоволително положително и пази служащия ", добави Ваня Григорова.

Според предлаганите промени служащият е този, който ще би трябвало да праща писмена информация за характерностите на работното място. Как обаче той би могъл да мери шума, степента на осветеност в помещението, в което би трябвало да работи, питат синдикалистите.

И тъй като явно това няма да е допустимо служащият ще би трябвало или да заплати на специалисти, или това ще се прави проформа, споделят от " Подкрепа ". Част от работодателските организации също са на мнение, че този текст би трябвало да се поправя, тъй като в 21-ви век работното място от разстояние може да е на всички места - от плажа и планината до жилището.

" Смятаме, че е възможно в самостоятелния трудов контракт да бъде записано, че работата ще бъде полагане от разстояние без да се показва съответен географски адрес, на който се намира работното място ", добави Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията за промишлен капитал.

Комуникацията с работодателя отвън работното време е различен детайл в препоръчаните промени, който поляризира мненията. Според в този момент настоящото законодателство чиновниците нямат обвързване да дават отговор на началника си в отвън работно време с изключение на в случаите, когато в самостоятелния трудов контракт са контрактувани сходни условия.

" Цинично е под маската, под етикета на това да укрепим правата на служащия, в действителност ние да отваряме опция за спомагателна употреба ", разяснява Ваня Григорова.

" Тази уговорка касае само и единствено връзката сред работодателя и служащия отвън работно време. Не става дума за удължение на работното време. Комуникацията е друго нещо от полагане на труд ", съобщи Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията за промишлен капитал.

Валентин Обретенов от 2 години работи от разстояние като проджект управител в огромна интернационална компания и твърди, че работата отвън работно време е индивидуален въпрос.

" При множеството сътрудници това не е условие. При мен обаче това се постанова. Когато работя по съответни планове, изключително когато са свързани с американския пазар, се постанова да работя повече, само че това несъмнено е обезщетено, като на идващия ден мога да стартира малко по-късно работа ", споделя Валентин Обретенов.

Затова и съгласно Валентин, в случай че препоръчаните промени в Кодекса в тази им част бъдат признати, без значение дали става дума единствено за връзка в извънработно време, би трябвало наложително да бъде планувана отплата за служителя. Срокът за публично разискване на плана за измененията за работа от разстояние е до 11 септември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР