Министерство на енергетика ще предложи на община Габрово алтернативно преминаване

...
Министерство на енергетика ще предложи на община Габрово алтернативно преминаване
Коментари Харесай

Енергийният министър запретна ръкави да спасява топлото на Габрово

Министерство на енергетика ще предложи на община Габрово различно прекосяване на природен газ като метод за отопление за идния зимен сезон, както и монтиране на термопомпи. Освен спомагателни ограничения за идния отоплителен сезон, ще се търсят дълготрайни решения. Това съобщи енергийният министър Румен Радев на брифинг отдаден на проблемите на габровчани с " Топлофикация ".

В брифинга присъединяване взема финансовият министър Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов и кметът на Габрово Таня Христова.

В дълготраен проект ще се търси развиване на централно топлоподаване в града или замяна на самостоятелните абонатни станции. Няма да остане никой неподкрепен за идния отоплителен сезон, увери енергийният министър.

Експерти на Министерство на енергетиката ще влязат на инспекция в Топлофикацията в Габрово. Това, което се чака, е да дадат наставления за премахване на проблеми, както и да напишат актове за определяне на административно нарушаване и налагане на насилствени административни ограничения. КЕВР с ъщо ще вземат участие в инспекцията, само че съобразя статута им на самостоятелен регулатор.

" В Габрово очевидно и за оператора е превъртян зарът и поддържането на оборудванията на локалната " Топлофикация " очевидно липсва. Там оставаме без различно положение ", изясни енергийният министър. Министерство на енергетиката не гледа на всичко на това като трупане на политически дял.

Останалите Топлофикации в страната също ще са обект на инспекция.

Кметът на Габрово Таня Христова напомни сериозните проблеми на потребителите тази зима - или е нямало въобще услуга, или водата е било с доста ниска температура. Честите повреди се дължат на неремонтираната и амортизирана мрежа на оборудванията. Едновременно с това е имало и систематична замърсяване на въздуха. " Това се случва повече от 7 години - още от 2016 година ", уточни Христова. На процедура през миналата година хората в Габрово употребявали други източници на отопление, макар че могат да употребяват локалната " Топлофикация ".

Колкото е дълга сагата на Габрово, толкоз е дълга практиката да има се ангажират доста институции, да се постановат санкции и да няма смяна в услугата на Топлофикация - Габрово, уточни Таня Христова. Тя упорства за качествена топлинна услуга. Тя се оплака, че община Габрово не получава капиталовите планове на сдружението. " Трябва дружно да поемем отговорност към жителите на Габрово и правото им да бъдат обезпечени да преживеят зимата. Силно се надявам, че дружно с българските институции - в лицето не значително институции да търсим решение, тъй като всичко това буди в мен подозрение че " Топлофикация " -Габрово ще работи през идния зимен сезон ", безапелационна бе тя.

Много обществени здания в Габрово са се отказали от услугите на сдружението - седем. Има и общински такива - детска градина, поликлиника, доболнична помощ, постройката на пожарната, регионалното пътно ръководство.

Финансовият министър Асен Василев добави, че финансовото ведомство ще даде 1.3-1.5 млн. лева на община Габрово за идния отоплителен сезон " Животът и здравето на българските жители коства повече от милион и половина лв. ", акцентира финансовият министър. Министерство на финансите ще поддържа с нужните финансови ограничения община Габрово, с цел да няма студуващи хора през зимата, както и да няма замърсен въздух в града.

Мярката е изключителна, като в бюджета има разчетени буфери и средства за бедствия и повреди.

Дали ще се намерят устойчиви решения някои да си купи климатик или бойлер, е работа на общината и на Министерство на енергетиката, изясни Асен Василев. Министерство на финансите е поело ангажимент, в случай че има и други съоръжения, за налагане на административна мярка, да се подкрепят и други жители от други градове.

Екоминистърът Юлиан Попов показа фотография, на която очевидно се вижда, че има димящ черен въздух, който излиза от " Топлофикация " -Габрово. Той добави, че не е единствено въпросът за околната среда, енергетиката, само че и доста сериозен здраве въпрос по отношение на живота на хората в Габрово поради мръсния въздух. Той показа още, че даже и специалисти от РИОСВ-Велико Търново, когато са ходили на инспекции в " Топлофикация " - Габрово, все едно са били като на полесражение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР