Министерство на електронното управление изготви нови правила за институционална идентичност

...
Министерство на електронното управление изготви нови правила за институционална идентичност
Коментари Харесай

Държавните сайтове – с българска, а не с руска кирилица

Министерство на електронното ръководство изготви нови правила за институционална еднаквост на интернет уеб страниците и портали на държавната администрация. Проектът е оповестен за публично разискване на за публични съвещания към Министерски съвет.

Предлага се потреблението на българска кирилица в институционалните интернет страници, като са изброени разнообразни вероятни шрифтове, които я поддържат. До момента всеобщо публикуваните шрифтове употребяват съветския вид на кирилица. С оглед на запазване и насърчаване на националната еднаквост и наличните шрифтове, които поддържат българския вид на кирилица, българските институции ще могат да употребяват точно този вид. Препоръчителните шрифтове за българска кирилица ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерство на електронното ръководство.

„ Работата по плана за смяна на правила стартира преди събитията в Украйна и „ скъсването “ с съветската кирилица не е подбудено от тях, само че идва в подобаващ миг. Предложението е напълно за опазване на българската еднаквост в един световен свят, което е вярната формула – да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, само че имаме свои черти, свои специфики, и своя книжовност “, разяснява министър Божидар Божанов. „ Това е едно от тези дребни неща, които наподобяват незначителни сега, в който се оферират, само че са част от един по-голям пъзел на създаване на институционалност “, добави още Божанов.

По отношение на конструкция на дизайн и наличие на уеб уеб сайтове и портали, са разказани правилата, по които да се управлява всяка администрация при създаването на своите интернет уеб сайтове и портали, с цел да даде оптимално положително потребителско прекарване на жители или представители на организациите.

Направени са допълнения във връзка с мястото/раздела, в който би трябвало да се разгласяват контактите на администрациите. Те са според Препоръки за възстановяване на обявяваната на интернет страниците на администрациите информация за контакти, направени въз основата на Аналитичен отчет „ Изследване и рекомендации за информацията за контакти по телефона на интернет страниците на администрациите “, направен от Института по обществена администрация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР