Министерският съвет удължи до 15 април срока, в който бежанците

...
Министерският съвет удължи до 15 април срока, в който бежанците
Коментари Харесай

Удължиха срока за временната закрила за бежанци от Украйна

Министерският съвет удължи до 15 април периода, в който бежанците от войната в Украйна без български поданство, влезнали и останали у нас, могат да получават краткотрайна протекция и без регистрация и категорично декларирано предпочитание за това. Така и хората, които към момента не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни, че ще получат поддръжка от страната, оповестиха от пресслужбата на държавното управление. Предложението е импортирано от вицепремиера Калина Константинова.

От Министерски съвет означават, че прогресивно н араства потенциалът на институциите за издаване на регистрационните карти , като единствено в последните 4 дни на територията на страната са разкрити нови 40 пункта за регистрация за на бягащите от войната в Украйна. 130 са към този момент функциониращите работни места за подаване на документи, ситуирани на 67 местоположения в 56 обитаеми места. Нови регистрационни пунктове има в областите Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Пълният лист може да се следи посредством този линк. 25 мобилни екипа ще посетят " най-горещите точки " и ще издават регистрационни карти за краткотрайна протекция на място.

Разкрита е и нова регистрационната зала на бул. " Мария Луиза " 91 в София. На повърхност от 200 кв. м на цялостен потенциал работят 10 места, а в идващите дни се чака към тях да се прибавят още 5. Само в този пункт могат се обслужат към 500 индивида дневно. Работното време на залата към този момент е от 8.30 до 17.30 часа и сега се прави подготовка за 12-часов работен режим на две смени.

12 пункта за посрещане на украинци в страната са с денонощен работен режим - в Бургас, Несебър, Приморско, курортен комплекс " Албена ", Балчик, Генерал Тошево, Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ", Добрич, Каварна, Шабла, Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост - Русе " и Централна жп гара-София.

Към 8.30 часа през днешния ден записаните лица по краткотрайна протекция са общо 23 005, което съставлява 39% от всички, останали в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР