Министерският съвет ще проведе редовно заседание от 10:00 часа, съобщиха

...
Министерският съвет ще проведе редовно заседание от 10:00 часа, съобщиха
Коментари Харесай

Министерският съвет провежда редовно заседание от 10:00 часа

Министерският съвет ще организира постоянно съвещание от 10:00 часа, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Очаква се държавното управление да дефинира ръководител на Централната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните към Министерския съвет.

Предстои кабинетът да утвърди доклад за положението на Годишен проект за развиването и обновяването на осведомителните запаси в администрацията и осведомителните запаси на единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за потребностите на националната сигурност.

В дневния ред на министрите е още план за решение за изложение на единодушие със наличието на стратегия Интеррег IV А - Румъния - България - 2021 - 2027 преди представянето и в Европейската комисия и за одобрение на уговорките на България като страна участник в програмата.

Вчера в Министерски съвет бе разисквано Споразумение за съдействие в областта на битката с корупцията и повишение на административния потенциал. В срещата присъединяване взеха Лена Бориславова, шеф на политическия кабинет на министър-председателя, Светла Симидчиева, политически консултант на министъра на финансите, Калин Славов, изпълнителен шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “, Роман Прах, представител на Базелския институт за положително ръководство, с който държавното управление преди два месеца подписа съглашение за съдействието в областта на антикорупционните практики.

В рамките на срещата бе разискван създадения от интернационалната антикорупционна организация Transparency International - Пакт за честност. Пактът съставлява контракт сред възложителя и участниците в процедурата на публичната поръчка, който дава опция за самостоятелен цивилен мониторинг, осъществяван от външен самостоятелен наблюдаващ. Основната цел на пакта е да бъдат подкрепени напъните на обществените институции, бизнеса и гражданското общество в противодействието на корупцията и за по-ефективното ръководство на обществените средства.

По време на срещата изпълнителният шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “ Калин Славов означи, че в последните години моделът за битка с корупцията бе да не се приказва за нея, което е затруднявало работата на неправителствената организацията.

В тази връзка по самодейност на кабинета на министър-председателя се разиска опцията за провеждането на конгрес под егидата на премиера Кирил Петков, в който да вземат участие представители на неправителствения бранш и на държавното управление. Целта на събитието е да се набележат планове, при които да може да се приложи сключването на Пакта за честност. Така ще се задейства и полемиката в обществото за по-справедливо систематизиране на публичните запаси, безапелационни бяха участниците в срещата в Министерския съвет.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР