Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново

...
Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново
Коментари Харесай

Шишков: Автомагистралата от Русе до Велико Търново е обявена за национален обект

Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде оповестена за народен обект. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков след държавното съвещание, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

 

Обявяването на автомагистралата за народен обект ще улесни процедурите за одобрение на подробния организационен проект (ПУП) на трасето, ще докара до по-бързи процедури за отчуждаване и ще усили опциите за вложения.

Решението е подкрепено от целия кабинет, сподели арх. Шишков и добави, че всички министри са се изказали позитивно, тъй като е общо разбирането, че би трябвало да се постави ред в проектирането и построяването на пътища в България.

„ Може да кажем, че с това решение сме създали част от това деяние, с което би трябвало постепенно и методично да унищожаваме 10-годишния безпорядък, който цареше в проектирането и строителството на пътищата, и да въдворим правов и планов ред в цялото създаване “, безапелационен беше районният министър.

Той осведоми, че през последните 7 месеца по време на ръководството на постоянното държавно управление, в избрани министерства съзнателно проектът не е бил координиран. „ Това към този момент е преодоляно и техническото планиране ще започва с извънредно съществени темпове “, сподели Иван Шишков. Вече са подготвени Подробен устройствен план и идейният план за автомагистралата от Русе до Бяла и обхода на Бяла – два от трите бъдещи сектора на автомагистралата. През идната седмица ще бъде призован Национален експертен съвет по устройство на територията, който да прегледа и утвърди Подробен устройствен план. След като това стане, ще може да стартира процедурата за отчуждаване и построяването.

„ Тази автомагистрала е част от най-важния транспортен кулоар север-юг, със значение освен за България, а за цяла Европа. Амбицията ни е такава, че няма да спрем дотук с планирането. Максимално бързо ще възложим планиране на целия транспортен кулоар до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “, съобщи още министър Шишков. Цялостното създаване на магистралната мрежа би подсигурило по-голяма сигурност на придвижването и по-голяма проходимост на нашите пътища, добави още той.

Освен оповестяването на автомагистралата от Русе до Велико Търново за народен обект, с днешно решение на Министерски съвет е утвърдено изменение на Общия организационен проект на София за разширение на третия метродиаметър. Той ще е дълъг 6 км, с 6 метростанции и ще минава през Военна академия – ул. „ Гео Милев “ – около „ Арена Армеец “ и ще стигне до „ Цариградско шосе “, посочи министър Шишков. След даденото единодушие от Министерски съвет за изменение на Общ устройствен план следва Столична община създаде Подробен устройствен план, капиталови планове и да построи обекта.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР