Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република

...
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република
Коментари Харесай

Новото правителството поиска Радостин Илиев да бъде освободен от военна служба, вижте още от решенията на МС

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да освободи бригаден военачалник Радостин Илиев от длъжността шеф на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ и от военна работа, считано от 28.06.2023 година, заради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.

Министерският съвет утвърди позицията на България по дело С-165/23 пред Съда на Европейски Съюз с подхванатите от страната ограничения за попречване разпространяването на инвазивни непознати типове

Правителството утвърди позицията на България по дело С-165/23 пред Съда на Европейския съюз. Делото е формирано по искане на Европейската комисия за това, че България не е изпълнила отговорностите си по някои разпореждания от Регламент (ЕС) №1143/2014 по отношение на предотвратяването и ръководството на въвеждането и разпространяването на инвазивни непознати типове.

Инвазивните непознати типове са растения и животни, които вследствие на човешка интервенция са въведени инцидентно или съзнателно в естествена среда, където нормално не се срещат. Това има съществени отрицателни последствия за новата им среда. Те са една от петте съществени аргументи за загуба на биологично многообразие в Европа и света. Справянето с тях е значим аспект от задачата на Европейски Съюз да спре загубата на биологично многообразие, дефинирана в Европейската зелена договорка и Европейската тактика за биологично многообразие до 2030 година

В исковата си молба Европейската комисия твърди, че България не е изпълнила задължението си да сътвори система за наблюдаване на инвазивните непознати типове, засягащи Европейски Съюз. По отношение на това изказване страната ни показва причини в поддръжка на тезата, че с надграждането на съществуващата Национална система за мониторинг на положението на биологичното многообразие е обезпечено използването на това условие.

Във връзка с второто изказване на Комисията - че България не е изготвила проекти за деяние за пътищата за нахлуване на инвазивните непознати типове, страната ни показва причини и привежда образци в поддръжка на позицията, че с подхванатите ограничения и осъществените научни и административни действия освен са реализирани съответни резултати, само че и в забележителна степен са изпълнени уговорките на страната, свързани с попречване на навлизането на територията ни на инвазивни типове. Информираме също за напредъка по създаването на проекти за пътищата на въвеждане и разпространение на инвазивни непознати типове в България. Плановете са в развой на завършване и следва да бъдат оповестени за публично разискване.

В утвърдената от държавното управление позиция категорично се показва, че и към сегашния миг България извършва заложените цели в Регламент (ЕС) № 1143/2014, а точно попречване, понижаване и намаляване на неподходящото влияние върху биологичното многообразие, породено от навлизането и разпространяването на инвазивни непознати типове на територията на Европейски Съюз.

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което ще се организира на 20 юни 2023 година в Люксембург.

В дневния ред на съвещанието е планувано разискване и одобрение от Съвета на Общ метод по предлагането за Регламент по отношение на възобновяване на природата. Като една от страните в Европейския съюз с най-богато и съхранено биологично многообразие и с максимален дял от територията, обзет в мрежата Натура 2000, България поддържа въвеждането на правно обвързващи цели на Съюза за възобновяване на природата и постигането на общ метод.

Министрите ще обменят отзиви по предлагането за Регламент за установяване на по-строги стандарти за излъчванията на СО² от нови тежкотоварни транспортни средства. България поддържа самодейностите за понижаване в международен мащаб на излъчванията на СО², изключително от автомобилния превоз, който е главният бранш, генериращ високи равнища на излъчвания на СО². Считаме, че на производителите следва да се обезпечи задоволителна еластичност при адаптирането на технологиите в реалистични периоди, с цел да се ръководи преходът към потребление на транспортни средства с нулеви излъчвания по стопански ефикасен метод, който резервира конкурентоспособността и водещите позиции на европейската автомобилна промишленост.

Предвижда се осъществяване на полемика и по предлагането за Директива, по отношение на качеството на атмосферния въздух. България споделя нуждата от полагането на спомагателни старания за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. При определянето на новите условия би трябвало да бъде открит верният баланс сред равнище на упоритост и осъществимост на задачите в границите на реалистични периоди, което ще бъде гаранция за устойчиви промени.

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се организира на 30 май 2023 година в Брюксел, Белгия.

Основен акцент на съвещанието беше обстановката на селскостопанските пазари, подбудена от войната в Украйна. В позицията на страната се уточни, че България е солидарна с Украйна, само че не следва да се слагат под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските производители. Във връзка с актуалната обстановка на пазара у нас и в другите страни членки на предна линия е належащо да бъде открито стабилно решение в дълготраен проект, с цел да се подсигурява конкурентоспособността на европейските земеделци и нормализиране на пазара. България смята, че при активирането на изключителна мярка следва да бъде предоставена опция на страните членки да дефинират категориите бенефициенти, методиката и критериите за даване на финансова помощ, както и да бъде обезпечен омекотен режим на използване, с оптимално опростени процедури и бърз механизъм за приемане на помощта. В страната също по този начин се открива ясна наклонност на усложнения и в бранша на млякото и млечните артикули, както и при пчелния мед, само че също и в останалите подсектори на отглеждането на животни.

Страната ни уточни, че коридорите на солидарността имат изключителното значение, само че е належащо те да извършват своите функционалности, както и да се положат старания за намиране на различни направления, включително други типове превоз. Решенията за даване на поддръжка би трябвало да се базират на справедливи обстоятелства при съблюдаване на правилото за бистрота. България и другите засегнатите страни в района подчертаха нуждата от удължение на изключителните ограничаващи ограничения и след 5-и юни 2023 година по силата на новия Регламент за самостоятелните търговски ограничения. Страната ни уточни още, че е належащо Комисията да следи вноса и на други чувствителни артикули е оглед попречване на нови разтърсвания в районен мащаб. Изразено бе очакване, че взаимност ще бъде проявена и към източноевропейските фермери.

На съвещанието бе разисквано предлагането на Хърватия за промени на сегашни търговски практики, свързани с търговията със замразени артикули, в частност замразено месо. Запознаването на потребителите с продължителността на интервала, в който могат да съхраняват другите типове замразено месо, може да предотврати хранителни отравяния и други рискове, свързани с сигурността на храните. България поддържа предлагането и смята, че следва да се подхващат подобаващи действия за контролиране на въпроса със периода на валидност на замразеното месо на равнище Европейски Съюз.

Друга тематика, по която европейските аграрни министри обмениха отзиви, е предлагането за Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки и аспектите на законодателното предложение, свързани с сигурността на храните и разхищенията на храни. За България е предпочитано премахването на рисковите и нездравословните субстанции и поощряване на повторната приложимост на опаковките да бъде придружено от застраховане на проследимостта, като се регистрира и въздействието на нездравословните субстанции върху човешкото здраве и околната среда.

Земеделските министри в Съюза разискаха и тематиката за съглашение за свободна търговия EC-Австралия. България смята, че стремежът към балансираност в комерсиалните договаряния ще докара до изгоди освен за сраната, само че и за Европейски Съюз. При импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни следва да бъдат спазвани идентични на високи стандарти на Европейски Съюз, с които европейските производители се преценяват, в региона на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия. За България основна остава отбраната на артикули с географски означения на територията на Австралия.

Министерският съвет утвърди позицията на България по дело от Европейската комисия

Министерският съвет утвърди план на позицията на Република България по Дело С- 206/23 от Европейската комисия против Република България, пред Съда на Европейския съюз. Делото е формирано въз основа на Договора за действие на Европейския съюз по отношение на нетранспониране в период на Директива (ЕС) 2018/2001 от 11 декември 2018 година за поощряване потреблението на сила от възобновими източници в националното законодателство.

В позицията на България е показана фактическата конюнктура, като се показва, че за транспониране на условията на Директивата е създаден план на Закон за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници (ЗИД на ЗЕВИ). С Решение на Министерския съвет от 8 март 2023 година планът е импортиран за разглеждане от 49-то Народно заседание и е признат на първо четене.

В позицията се показва, че Директивата в забележителна степен е въведена в българското законодателство. Нетранспонирането в период на някои от наредбите й се дължи на нестабилната политическа конюнктура и неналичието на дълготрайно настоящ законодателен орган, който следва да одобри оферти план на ЗИД на ЗЕВИ.

С позицията на България се насочва молба към Съда да отхвърли предявения иск от Комисията в частта му по отношение на настояването страната ни да бъде наказана да заплати имуществена глоба, както и да дефинира претендираната еднократно платима сума в най-малък размер.

Одобрена бе позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика ”, част „ Енергетика ”, което ще се организира в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург, на 19 юни 2023 година

По време на съвещанието се чака да бъде реализиран общ метод по предложенията от пакета със законодателни оферти за възстановяване модела на пазара на електрическа енергия на Европейски Съюз. Пакетът включва предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на регламенти (ЕС) 2019/943 и (ЕС) 2019/942, както и на наставления (ЕС) 2018/2001 и (ЕС) 2019/944 за възстановяване на структурата на пазара, както и предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 и Регламент (ЕС) 2019/942 за възстановяване на отбраната на Европейски Съюз против манипулиране на пазара.

Законодателните оферти са създадени при отчитане на обстановката с високите цени и неустойчивостта на пазарите на електрическа енергия през миналите две години. Те обгръщат три посоки - отбрана на потребителите, повишение на стабилността и предвидимостта на разноските за сила, както и стимулиране на новите вложения в енергийния бранш.

С утвърдената позиция, българската страна показва кардинална поддръжка за постигането на общ метод на Съвета по двете законодателни оферти, с оглед обрисуване предварителната позиция, която да послужи за основа при подготовката за договаряния с Европейския парламент.

В края на съвещанието Комисията ще осведоми за развиването във външните връзки на Европейски Съюз в региона на енергетиката и за подготовката за зимния интервал 2023 - 2024 година Испания ще показа работната стратегия на идното Испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз, Литва ще обърне внимание на въпроса за нуклеарната сигурност по отношение на беларуската АЕЦ, а от своя страна Кипър ще осведоми за построяването на АЕЦ „ Аккую ” на южното крайбрежие на Турция.

Отчуждават се парцели и елементи от парцели за на автомагистралата „ Русе - Велико Търново “

С решение на държавното управление се отчуждават парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност, нужни за построяването на автомагистрала „ Русе - Велико Търново “.

Терените попадат в три прави с обща дължина малко над 19 километра по трасето на сектори „ Русе-Бяла “ и обход на град Бяла. Те са избрани според утвърждения обстоен организационен проект - парцеларен проект за трасето. Подлежащите на отчуждаване парцели се намират в землищата на селата Ценово и Долна Студена, община Ценово, област Русе.

Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ на 30 май 2023 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което се организира на 30 май 2023 година в Брюксел. България бе показана на равнище заместник-министър на външните работи.

Съветът започва подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 29-30 юни 2023 година, като организира полемика по план на анотиран дневен ред, включващ тематиките: Украйна; Икономика; Сигурност и отбрана; Стратегическа полемика по Китай и подготовка на Срещата на върха EC-Общност на страните от Латинска Америка и Карибите. Под т. „ Други въпроси “ държавните и държавните ръководители ще бъдат осведомени с напредъка по използването на заключенията от февруарския Европейски съвет в частта Миграция. Председателят на Европейския съвет ще осведоми по отношение на идната подготовка на Стратегическия дневен ред на Европейски Съюз за интервала 2024 година - 2029 година

СОВ организира чуване по процедурата по чл.7(1) от Договор за Европейския съюз във връзка с Полша и Унгария в региона на върховенството на правото.

Под точка „ Разни “ Франция и Германия приканиха за прогрес и осъществяване на нова полемика по промяната на изборното законодателство на Европейски Съюз за ускорение на процеса.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 16 юни 2023 година в Люксембург.

По време на съвещанието ще бъдат разисквани законодателният пакет „ Данък добавена стойност в цифровата епоха “ и законодателните оферти на Европейска комисия по прегледа на рамката за икономическо ръководство в Европейски Съюз.

Съгласно дневния ред се чака да бъде признато решение за осъществяване на Съвета в границите на Механизма за възобновяване и резистентност, с което ще бъде утвърдено изменението на проекта за възобновяване и резистентност на Естония.

В рамките на Европейския учебен срок ще бъдат утвърдени рекомендациите на Съвета по отношение на Националните стратегии за промени за 2023 година и ще бъдат предоставени мнения на Съвета по отношение на обновените Конвергентни стратегии / Програми за непоклатимост.

Участниците в съвещанието ще проведат регулярната полемика по отношение на икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против Украйна.

Министерският съвет одобри промени, свързани с работата на регистър 

Правителството одобри Постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет по отношение на прекосяването на Централния указател на особените залози (ЦРОЗ) към Агенцията по вписванията и цялостната електронизация на регистъра.

Гласуваните през днешния ден промени на постановления на Министерския съвет плануват прекосяването на регистъра да се осъществя от 1 юли 2023 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР