Министерският съвет прие Правилник за прилагане на Закона за мерките

...
Министерският съвет прие Правилник за прилагане на Закона за мерките
Коментари Харесай

МС прие Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари

Министерският съвет одобри Правилник за използване на Закона за ограниченията против изпирането на пари, оповестиха от държавната пресслужба.

Правителственото разпореждане е в осъществяване на наредбата на § 10 от Преходните заключителните разпореждания на Закона за ограниченията против изпирането на пари, обнародван Дъждовни води б 27 от 27.03.2018 година, в действие от 31.03.2018 година, с който в националното законодателство бяха въведени условията на Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за попречване потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012 на Европейския парламенти и на Съвета и за анулация на Директива 2005/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и на Директива 2006/70/ЕО на Комисията (Директива (ЕС) 2015/849, Директивата).

В текстовете на Правилника за използване на Закона за ограниченията против изпирането на пари са уредени нормативно въпросите, които Законът за ограниченията против изпирането на пари категорично указва да бъдат уредени в устав, признат от Министерския съвет.

Приемането на Правилник за използване на Закона за ограниченията против изпирането на пари е от забележителна значимост и следва да се отрази позитивно на опцията от използване в цялостен размер на ограниченията за предварителна защита потреблението финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма и да даде опция на способените държавни органи да реализират ефикасен надзор по използването на ограниченията за противопоставяне на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Разпоредбите на Правилника за използване на Закона за меркйте против изпирането на пари са съобразени и с делегирани актовете на Европейската комисия, към които реферират редица разпореждания на ЗМИП. Правилникът е съгласуван и с насоките на Европейските надзорни органи, издадени според член 17 и 18, § 4 от Директива (ЕС)2015/849.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР