Министерският съвет одобри резултатите от участието на България в неформалното

...
Министерският съвет одобри резултатите от участието на България в неформалното
Коментари Харесай

България участва в обсъждането на финансирането на научни изследвания и иновации в Европа

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност от 21-22 юли тази година.

Основната тематика на политическия спор беше взаимодействието  и реализирането на синергии сред европейските и националните начинания, стратегии и принадлежности за поощряване на научните проучвания и нововъведенията в Европа.

В рамките на двудневната среща участниците потвърдиха значимостта на Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз „ Хоризонт Европа “ (2021 – 2027 г.) и фондовете по европейската политика за доближаване, и по-конкретно Европейския фонд за районно развиване. Държавите членки обобщиха провокациите през предходния програмен интервал 2014 – 2020 г.  и разискаха опциите за тяхното превъзмогване и реализиране на по-висока успеваемост и резултатност през 2021 – 2027 година

Представителят на България  Йордан Първанов, дипломат на България в Република Чехия, осведоми, че работата по дизайна на оперативните стратегии в страната е в последните си стадии. Той изрази вяра, че пречките ще бъдат преодолени през сегашния програмен интервал и прикани Европейската комисия да подкрепи процесите на продан на положителни практики сред страните членки. Посочи, че насърчаването на интернационалното съдействие в научните проучвания и нововъведения и увеличението на българското присъединяване в „ Хоризонт Европа “ е измежду главните ни цели, тъй че българските учени да могат да се възползват изцяло от опциите на европейското научноизследователско пространство.

Представителят ни подсети, че Министерството на образованието и науката продължава своите старания в реформирането на системата в партньорство с новосъздаденото Министерство на нововъведенията и растежа, като главният фокус на тези старания е основаването на нов закон за поощряване на научните проучвания и нововъведения, който да дефинира рамката на общата политика.

Чешкото председателство съобщи, че са нужни общи дейности, както във образуването и осъществяването на политиките за научни проучвания и нововъведения, по този начин и с просветителните, промишлените и кохезионните политики, като заключи, че има още благоприятни условия за възстановяване и опростяване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР