Министерският съвет одобри проект на Споразумение на Избирателната група за

...
Министерският съвет одобри проект на Споразумение на Избирателната група за
Коментари Харесай

МС прие проект на споразумение за представителство в управлението на ЕИБ

Министерският съвет утвърди план на Споразумение на Избирателната група за посланичество в ръководството на Европейската капиталова банка (ЕИБ) и упълномощи министъра на финансите да го подпише , оповестиха от пресслужбата на кабинета. 

Със съглашението се регламентират ротационните схеми за поста вицепрезидент и член на Управителния комитет и на член на Одитния комитет, номинацията за позиция в Съвета на шефовете на Европейския капиталов фонд и присъединяване в работата на Работните групи и Комитети към Съвета на шефовете на Европейска инвестиционна банка на страните от новосформираната Избирателна група, в която е България. 

В подтекста на отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз са признати промени в устава на Европейска инвестиционна банка, според който присъединяване на страните членки в работата на органите на Европейска инвестиционна банка се обезпечава посредством систематизиране в изборни групи. Формирани са две нови изборни групи: изборна група, в която са включени Република Хърватия, Унгария и Република Полша; изборна група, в която са включени Република България, Република Кипър, Чешката република, Република Малта, Словашката република и Република Словения.

Страните от новосформираните изборни групи предлагат поотделно един вицепрезидент и член на Управителния комитет, а дружно - един член на Одитния комитет на Европейска инвестиционна банка. Понастоящем вицепрезидент и член на Управителния комитет е Лиляна Павлова, номинирана от България, съгласно останалите членове на изборната група. Проектът на съглашение планува цикълът на ротация на всички страни от групата на този пост да завърши в края на август т.г., с приключването на мандата на българския представител. 

За избора на представител в Одитния комитет сред страните от двете изборни групи в интервала февруари - май 2022 година е подписано Споразумение за ротация.

Инвестициите на Европейска инвестиционна банка в България за 30 години, откогато банката е в България, са в размер на над девет милиарда евро, над шест милиарда евро са по линия на банката и три милиарда - по линия на Европейския капиталов фонд, заяви Лиляна Павлова, на гала в Министерския съвет за сключването на съглашение сред Европейска инвестиционна банка и Българската банка за развиване на 20 юли т.г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР