Министерският съвет на Република България прие решение на Министерския съвет

...
Министерският съвет на Република България прие решение на Министерския съвет
Коментари Харесай

Одобрен е проект на техническо споразумение в сферата на отбраната

Министерският съвет на Република България одобри решение на Министерския съвет за одобрение на план на Техническо съглашение по отношение на Командването на Многонационалния щаб към 2-ри батальон от Силите на оперативния запас (MN HQ 2nd ORF BN) към Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KEOR) и Силите на военната интервенция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина ALTHEA (EUFOR).

Многонационалния щаб към 2-ри батальон от Силите на оперативния запас е конструкция, която ще прави командване и ръководство на предоставените от страните участнички маневрени формирования при присъединяване в интервенции на НАТО или Европейски Съюз. На ротационен принцип всяка година се дефинира рамкова нация, която поема командването и домакинстването на щаба.

Участието на Република България в построяването, командването и ръководството на този щаб е израз на съюзническа взаимност за шерване на отговорностите по командване и ръководство на батальона при подготовката и присъединяване в интервенциите на PLATO и Европейски Съюз. Страната ни ще взе участие с до 10 военнослужещи в щаба на батальона, като в избраната година на домакинстване на щаба предоставяме и пълководец на този батальон.

Участието на страната ни в Силите на оперативния запас (ORF) към Стабилизиращите сили на НАТО в KFOR и EUFOR покачва ангажираността на страната ни към разрешаване на евентуална рецесия на Балканите, което е в синхрон с водената от страната политика във връзка с Западните Балкани. Така даваме забележим и възходящ принос към гарантирането на мира и сигурността в района.

Министерският съвет на Република България одобри и друго решение – за осъществяване на уговорките на Република България при постъпване на искане за ревизия, посещаване за оценка и бдителен полет по Договора за елементарните въоръжени сили в Европа, Виенския документ от 2011 година по ограниченията за подсилване на доверието и сигурността в Европа и Договора за определяне на режима „ Открито небе “.

С подписването на това Решение се дефинират държавните институции, имащи отношение към процеса на организация на осъществяването на отговорностите и осъществяване на правата на Република България по отношение на осъществяване на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа, Договора за определяне на режима „ Открито небе “ и Виенския документ от 2011 година по ограниченията за подсилване на доверието и сигурността в Европа и допълващите го двустранни съглашения, както и обсега на техните задължения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР