Министерският съвет и премиерът в оставка Кирил Петков да внесат

...
Министерският съвет и премиерът в оставка Кирил Петков да внесат
Коментари Харесай

Борисов призова ПП да внесе още днес в пленарна зала френското предложение за Македония -

Министерският съвет и министър председателят в оставка Кирил Петков да внесат за гласоподаване в пленарна зала незабавно, още през днешния ден, френското предложение за договарянията със Северна Македония, настоя водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в партийната централа тази заран.

Пресконференцията се състоя, откакто новото опозиционно болшинство, в което е и ГЕРБ, провали още веднъж пленарното съвещание и Народното събрание не заседава.

Борисов изиска още в този момент депутатите да гласоподават в зала френското предложение, без то да минава през външната комисия ( " да не си играем с комисии " ). Подкрепа, по думите му, Политическа партия ще получи от ГЕРБ, Демократична България и Движение за права и свободи, които той разказа като проевропейски партии. Така Петков ще отиде в Брюксел с готово решение, сподели Борисов.

Днес в Брюксел се организира среща на държавните ръководители на Европейски Съюз и Западните Балкани по тематиката за разширението. Там България би трябвало да показа своята позиция. По думите на Петков тя е непроменена, т.е. ветото за Северна Македония остава, защото българският парламент не съумя да гласоподава френското предложение. То, от своя страна, планува неотложно рухване на ветото и гаранции, че българските претенции ще бъдат включени в преговорния развой за присъединение на Македония към Евросъюза.

ГЕРБ дава зелена светлина за отпадане на ветото, сподели през днешния ден Борисов. И през вчерашния ден той настоя Народно събрание да гласоподава смяната в българската позиция преди вота на съмнение, който смъкна кабинета " Петков ". От държавното управление отхвърлиха този вид.

По думите на Бойко Борисов младите генерации българи би трябвало да знаят, че не България е причина Северна Македония и Албания да останат отвън Европейски Съюз.

Парламентът обаче не стигна до тази тематика, защото преди този момент точно депутатите от ГЕРБ провалиха съвещанието на външната комисия, където то трябваше да бъде дебатирано. ГЕРБ бе партията, поискала оставката на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и избор на съмнение на кабинета. Висящата политическа обстановка оставя в още по-голяма неизясненост пътя на договарянията.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР