Министерски заплати са получавали съветниците на служебния министър Велислав Минеков.

...
Министерски заплати са получавали съветниците на служебния министър Велислав Минеков.
Коментари Харесай

Минеков здраво раздавал пари, длъжности и жилища. Министерски заплати получавали и съветниците му


Министерски заплати са получавали съветниците на служебния министър Велислав Минеков. Това се схваща от писмен отговор на министъра на културата Атанас Атанасов на въпрос от депутата Тома Биков. От там се схваща, че съветниците на Минеков общо са получили 75 650 лева

За да вземат повече пари, те са били назначени на цивилен контракти, където за разлика от трудовите, няма никакви ограничавания за размера на сумите. Най-щедро възнаградена за скъпите медийни препоръки е била Евелина Кирилова, която е взела 36 150 лв..

В таблиците, които са изпратени до депутата Тома Биков не са посочени имената, само че има данни за активността на съветниците, които насочват към съответните имена. Договорите и анексите към тях са сключвани за един, два или три месеца. Въпросната Кирилова, която публицистите запомниха с изказванието от първия брифинг на служебния Минеков, че от 20 години в министерството конференции не са провеждани, е получавала по 5266 лева месечно.

Друг претендент за популярност - шефът на Плевенския спектакъл Васил Василев, за който в арт средите се твърди, че има упоритости да оглави Народния спектакъл " Иван Вазов ", се е подписвал под 4400 лева на месец. Светослав Трайков, който Минеков използваше за осъществяване на специфични поръчки, е вземал по 3 500 лева

В министерството се твърди, че е имал и втори контракт, само че съответни числа по него няма. Трайков се прочу с това, че спря метрото в час пик. Той изясни, че сходно деяние било естествена форма на митинг. Същият Трайков се появи в редакцията на в. " Труд " в ролята на разсилен, който разпореди да се слагат лепенки на вратите на офисите.

Трайков е индивидът, който се похвали в своя фейсбук, че откакто им даде антифриз, уличните кучета замлъкват. Министърът на културата Атанас Атанасов (в отговор на втори въпрос на депутата Тома Биков) разкрива и различен забавен факт, обвързван с въпросния Трайков. На 25 ноември, две седмици преди сдаване на властта от служебното държавно управление Минеков взема решение да награди изпълнителя на поръчки Трайков и с държавно жилище от фонда на министерството.

Апартаментът е 170 кв. м, само че времето не е стигнало за влизане в действие на контракта. Любопитен е и казусът с основния секретар на министерството, който Минеков е назначил за краткотрайно изпълняващ длъжността за период от 4 години! Елена Николова е юрист, на който Минеков е имал доверие. За да стане държавен чиновник, за нея е бил проведен конкурс.

След състезанието Николова е назначена на 18 ноември за основен юрисконсут, а на 22 ноември е коронована за основен секретар на министерството. Според източници от културното ведомство адвокатката имала и контракт за юридически услуги в размер на 17 000 лева Дългогодишни чиновници в културното министерство разясниха, че до последния миг Минеков е твърдял, че ще остане на поста министър.

След като схванал, че това няма да се случи, блъснал на молба да го оставят най-малко зам. министър - имал каузи за дотъкмяване... Човекът от Отровното трио непрестанно повтаряше, че предшествениците му разхищавали пари, а неговата цел като длъжностен министър била да върне парцели на културното ведомство и да ореже непотребните разноски.

Оказва се, че Минеков е харчил с гневна скорост за съветници и помагачи, разясниха пред " Труд " депутати. Светослав Трайков Бившият консултант на служебния министър на културата Велислав Минеков - Светослав Трайков, преди години наложително е бил изваден от държавен апартамент. Това демонстрират архивите на Областна администрация-Варна.

 Светослав Трайков Светослав Трайков Източник: Труд
Там от 2009 до 2012 година Трайков е работил като специалист по протокол и интернационалното съдействие. На 21 март 2011 година като чиновник на администрацията бил настанен в жилище на ул. " Петко Тодоров ". На 2 май 2012 година тогавашният регионален шеф Данчо Симеонов прекратил трудовия му контракт. Така Трайков е трябвало да напусне ведомствения апартамент.

Тъй като не го направил, на 16 август регионалният шеф издал съобщение, че стартира произвеждане за издаване на заповед за наложително изземване на парцела. След като и това не трогнало някогашният чиновник, със заповед жилището било конфискувано на 8 октомври. По това време Трайков е дясна ръка на тогавашния регионален координатор на ГЕРБ Павел Димитров.

През есента на 2013 година Трайков е измежду учредителите на малко просъществувалата партия БАСТА. Тогава го показват като експерт по маркетинг, приключил британска лингвистика и идващ бизнес администрация. През 2014 година Трайков пристава във групировката " България без цензура " на Николай Бареков, а година по-късно се кандидатира за общински консултант от групировката " Живот за Варна ", ръководена от претендента за кмет на града Данаил Папазов.

 Вежди Рашидов Вежди Рашидов Източник: Министерство на културата
Там се показва като експерт по осведомителни технологии. Вежди Рашидов, особено за " Труд ": Минеков натвори толкоз нелепости, колкото никой не е съумял
Г-н Рашидов, вие какъв брой съветници имахте като министър на културата и по какъв брой пари месечно получаваха?

В двата си мандата общо съм имал четирима съветници. В първия мандат имах за консултант Борис Панкин за театралните изкуства, а за интелектуалната благосъстоятелност - Георги Саракинов, един доста умел експерт, създател на закона за авторското право, по-късно - проф. Николай Овчаров, с който работихме доста добре, а за малко.
Съветник ми беше и Стефан Димитров - за сферата на музиката и изпълнителското изкуство. Заплащането им беше не повече от 1000 лв..

Какво свърши Минеков като министър на културата и по какъв начин си обяснявате голямата му упоритост да остане на този пост?
Аз бих обърнал въпроса - а можете ли вие да ми покажете най-малко едно нещо, свършено от него за българската просвета. Единственото, което той извърши на 100 %, е заканата, че за три месеца ще направи това, което други министри не са създали за 10 години. Да, той съумя за три месеца да натвори и наговори толкоз нелепости, колкото никой различен за 10 години не е съумял.

Това нещо се държеше като фатмак и съумя да прогони една медия, спечелила легален конкурс за пространствата си. И не за това, че са нарушили закон, а поради това, че господин Блъсков е мой другар. Отмъщението на хора, които са ми близки - това ли е работата на един министър? Ако е имало забавени заплащания - има си законов ред. Да не пропусна и държанието на онуй нещо, което искаше да изгони една партия от законните є офиси, с цел да преживее своята омразна полюция и да окаля терена.

Историкът проф. Николай Овчаров: Потресен съм, тъй като моят контракт беше за 1167 лв.
Бях покъртен от цифрите, които бяха изнесени. Моят контракт за консултантски услуги по отношение на недвижимото културно завещание от 2014 година до 2020-а не е надхвърлял 1167 лева, толкоз е и последният ми цивилен контракт.

В диалози, които съм имал с Боил Банов, да вземем за пример, тъй като договорите ми се правеха за година, говорихме с министъра и аз го попитах дали може да се усили тази заплата, която не беше пипана през цялото време. Той ми сподели, че не може, тъй като междинната заплата в министерството на културата е към 1000 лева То е оскъдно министерство, няма какво да се лъжем, и просто не ми побира акълът по какъв начин при тези заплати там може да има контракти по 5000 лева на месец.

По 14 000 лева на година, разрушени на 12 месеца, вършат толкоз - 1167 лева на месец. Това беше моят контракт и той беше преустановен една седмица след идването на Минеков на власт, при започване на май 2020 година, без съображение, без позвъняване.

Източник " Труд "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР