Министерски съвет ще приеме проект за учредяване на еднолично акционерно

...
Министерски съвет ще приеме проект за учредяване на еднолично акционерно
Коментари Харесай

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Министерски съвет ще одобри план за основаване на еднолично акционерно холдингово сдружение с държавно присъединяване с капитал ВиК холдинг.

С тази вест министър председателят Бойко Борисов стартира съвещанието на Министерски съвет.

Думата взе министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която изясни, че се учредява " Български ВиК холдинг " ЕАД София, който ще е напълно държавна благосъстоятелност с капитал 1 милиарда лв.. Средства ще бъдат отпуснати от бюджета за 2020 година посредством нарастване на бюджета на Министерство на регионалното развитие.

ВиК холдингът ще придобие всички ВиК сдружения, както и тези, свързани с създаване и ремонт на инфраструктурата.
 Борисов не търси виновност обратно за Перник, а строи нов тръбопровод
Борисов не търси виновност обратно за Перник, а строи нов тръбопровод

Предлага да се разиска концепцията ВиК сдруженията да се обединят в едно държавно сдружение

Новото държавно сдружение ще има задача по съгласуваност на настрана ръководство на целия ВиК бранш.

Предвижда се в период от 6 месеца от учредяването акциите и дяловете, които страната има във всички ВиК, да бъдат импортирани капитално посредством вноски. Така ще се усили капиталът на компанията.

Правата на държавния ВиК холдинг, който ще е принципал на всички ВиК сдружения, ще се ръководят от министъра на Министерство на регионалното развитие, като ще има двустепенна система на ръководство.

Надзорен съвет от 5 души, който ще се избира от районния министър, и Управителен съвет от 3 души, който ще се избира от Надзорния.
 Манолова захапа Борисов за концепцията за държавен монопол над водите
Манолова захапа Борисов за концепцията за държавен монопол над водите

Задава 10 въпроса

Холдинговото сдружение ще има задача да управлява, да организира съвещания, присъединяване и финансиране , свързани с дейностите по оперативните стратегии за дълготрайно обезпечаване за резистентен модел на бранш ВиК и гарантиране на качествени услуги.

Министерство на стопанската система поддържа концепцията , сподели министър Емил Караниколов и добави, че се плануват и други спомагателни ограничения за подсилване на ВиК бранша.

Идеята поддържа и новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро. По думите му мярката е навременна мярка и тъпо да се изгубят европейските пари за задачата.

В допълнение министър председателят Бойко Борисов акцентира: " Имаше маса градове, които съзнателно не желаят да се включат в плановете. Перник доста от дълго време трябваше да си е приключил водният цикъл ".

Димитров добави, че са " заделени средства, само че не се усвояват ". По думите му, срокът за това е до 5.10.2023 година и става въпрос за 104 млн. лева

" Ако бяха усвоени, нямаше да се постанова да заделяме спомагателни средства ", сподели екоминистърът и посочи, че по сходен метод е в цялата страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР