Министерската среща на ОПЕК+ завърши с истинска сензация. Организацията на

...
Министерската среща на ОПЕК+ завърши с истинска сензация. Организацията на
Коментари Харесай

Срещата на ОПЕК завърши с бразилска сензация

Министерската среща на ОПЕК+ приключи с същинска сензация. Организацията на експортьорите се снабди с нов другар - Бразилия. Това съществено усилва тежестта на решенията на ОПЕК+. Защото точно Бразилия, дружно със Съединени американски щати, бяха страните отвън ОПЕК, които усилиха производството и пречеха на картела. Сега Бразилия застана на страната на ОПЕК, а не на Съединените щати.

Министерската среща на ОПЕК+, която се организира един път годишно и беше ненадейно отсрочена от уикенда, приключи със сензационни вести и решение за понижаване на производството с 2,2 милиона барела дневно през първото тримесечие на 2024 година

Бразилия ще се причисли към ОПЕК+ през 2024 година, това удостовери енергийният министър на страната Александър Силвейра, а съветският вицепремиер Александър Новак също удостовери това. Така от идната година ОПЕК+ ще включва не 23, а 24 страни.

„ Днес участва министърът на Бразилия, който удостовери, че от 1 януари 2024 година ще влезе в нашето партньорство ОПЕК+ и по този метод 24 страни към този момент ще си взаимодействат, с цел да балансират обстановката на пазара “, сподели Новак.

„ Това, несъмнено, значи подсилване на ОПЕК+. Когато ОПЕК беше основана за първи път, тя контролираше съвсем 50% от международното произвеждане. Въпреки това, последователно страните отвън ОПЕК, в това число Съединените щати, произвеждаха от ден на ден и повече, а делът на класическата ОПЕК стана по-малко от 40% и с цел да повлияе по някакъв метод на пазара, производството трябваше да варира доста. И защото главният производител в класическата ОПЕК беше Саудитска Арабия, точно тя трябваше коренно да понижи производството, с цел да увеличи цените на петрола на пазара. В резултат на това ОПЕК на практика престана да въздейства на пазара и по тази причина беше основана ОПЕК+, която включва Русия. Сега делът на организацията в международното произвеждане надвишава 50% и всеки участник може да понижи производството не толкоз коренно, че да повлияе на цените. Заедно с Бразилия делът в международното произвеждане ще стане още по-голям, а тежестта на решенията на ОПЕК+ ще бъде още по-значима. Това е психически значим сигнал, който най-вероятно ще тласне цените на петрола нагоре “, споделя Игор Юшков, специалист в Държавния финансов университет и Фонда за национална енергийна сигурност.

Според Бразилския институт за петрол и газ към юли 2023 година Бразилия е на девето място в света по произвеждане на нефт и преди всичко в Латинска Америка. В челната тройка са Съединени американски щати, Русия и Саудитска Арабия.

Важно е обаче какви квоти ще важат за Бразилия и какъв брой в действителност ще е склонна да контролира производството си, с цел да повлияе на цените.

Сега Бразилия няма опция да усили производството, тъй че се интересува от присъединение към ОПЕК. През идващите години обаче Бразилия възнамерява да усили производството от три на пет милиона барела дневно. Те са взели капиталови решения за няколко дълбоководни офшорни плана, които би трябвало да им разрешат да усилят производството. Ако Бразилия се съобрази с изискванията на ОПЕК+ и задържи производството, до момента в който са подготвени нови индустриални планове, тогава това като цяло ще укрепи организацията. Но в случай че Бразилия желае да усили производството, пренебрегва организацията и я напусне, тогава ще бъде още по-лошо, в сравнение с в случай че Бразилия въобще не се е включила към ОПЕК+ “, предизвестява специалистът.

Защото този „ неприятен образец може да бъде инфектиран за доста други членове на организацията “, изяснява той. „ Този казус може да провокира верижна реакция, когато всички членове, които могат да създават повече, ще стартират да напущат ОПЕК+, с цел да усилят оптимално производството и да се насладят на плодовете от напъните на членовете на организацията “, прибавя Юшков.

Въпреки това, тук и в този момент, появяването на Бразилия в редиците на ОПЕК+, несъмнено, ще помогне за повишаване на цените на петрола, както и новината за ново понижаване на производството от 2,2 милиона барела дневно през първото тримесечие на 2024 година От тях Саудитска Арабия ще понижи производството с 1 милион барела дневно, Русия ще задълбочи намаляването на износа от сегашните 300 хиляди барела до 500 хиляди барела (300 хиляди барела нефт и 200 хиляди барела петролни продукти). Останалите страни от съюза ще понижат производството с общо 700 хиляди барела дневно.

Това е насилствена мярка за стабилизиране на пазара, която ще докара до понижаване на предлагането и повишение на международните цени на черното злато, счита Владимир Чернов, анализатор. През идващите месеци сортът „ Брент “ ще се повиши до 88-90 $ за барел, предвижда специалистът.

Като цяло това е комфортно ценово равнище за експортьорите. Бюджетът на Саудитска Арабия е 85 $ за барел. Руският бюджет, даже при сегашните цени на петрола, като се вземе поради обменният курс на рублата, получава рекордни доходи.

„ В съветския бюджет за 2024 година е заложена цена на петрола „ Уралс “ от 71,3 $ за барел. Като се вземе поради настоящата отстъпка, това подхожда на цена на „ Брент “ от 83 $ за барел. Превишаването на тази стойност при обменен курс на $ покрай 90 рубли ще усили приходите в бюджета “, споделя Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на „ Зенит Банк “.

„ Най-удобното равнище за всички страни, участващи в договорката на ОПЕК+, е равнището от 90 $ за барел „ Брент, “ което те самите са казвали повече от един път, обещавайки да го пазят. Но ценовият диапазон от 80-100 $ също е допустим за тях, защото решенията за в допълнение редуциране на производството бяха взети едвам откакто цената на „ Брент “ падна под 80 $ и се задържа на това равнище за известно време “, изяснява Чернов.

Световните цени на петрола започнаха световен спад през юни 2022 г.; от този момент цената на еталонния вид Брент е спаднала с 31,62% - от 122 на 84 $ за барел, отбелязва източникът. От септември 2023 година, когато стартира нова низходяща наклонност, петролът е изгубил съвсем 12% от цената си. Ето за какво ОПЕК+ неведнъж предприе ограничения за понижаване на производството тази година – и продължава да поддържа пазара.

Забавянето на международната стопанска система на фона на повишаващите се лихвени проценти на международните централни банки е отговорен за спада на цените. В същото време възобновяване на китайската стопанска система след премахването на всички пандемични ограничавания също напредва с по-бавни темпове от предстоящото. По-специално, през днешния ден бяха оповестени данни за показателя на бизнес интензивността в индустриалния бранш на Китай, което демонстрира понижаване на интензивността в индустриалния бранш, което оказва спомагателен напън върху котировките на черното злато, защото търсенето на петролни артикули в Китай понижава на този декор, отбелязва Чернов.

Сред аргументите за спада на цените на петрола е и увеличението на добива от страни отвън съглашението ОПЕК+, а точно Съединени американски щати и Бразилия, както и превишаването на индустриалните квоти от някои участници, прибавя Филип Мурадян, старши шеф за корпоративни рейтинги на организация Експерт РА. Ето за какво е толкоз значимо Бразилия в този момент да застане на страната на ОПЕК+, а не на Съединени американски щати.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР