Министърът на земеделието Румен Порожанов е декларирал готовност пред премиера

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов е декларирал готовност пред премиера
Коментари Харесай

Порожанов не бил близък с Миню Стайков, готов е на оставка, ако Борисов я поиска

Министърът на земеделието Румен Порожанов е заявил подготвеност пред премиера Борисов да подаде оставка, в случай че той му я изиска. Порожанов сподели това след едночасов разпит в профилираната прокуратурата по отношение на следствието против предприемача Миню Стайков за корист с евросредства, когато той е оглавявал Държавен фонд „ Земеделие “, съобщи БНР.
„ В момента, в който министър председателят реши, че по някакъв метод политически въздействам, от позиция на един или различен проблем, ще подам оставка. По отношение на инспекциите - всяко едно нещо, аз нямам никакви терзания от позиция на това какво е правено “, съобщи Порожанов.
Министърът бе безапелационен, че не се тормози и от изявленията, че преди години също е придобил жилища на ниски цени, тъй като не било правилно.
Спецпрокуратурата разпита Порожанов поради следствието против предприемача Миню Стайков за корист с евросредства. Разпитът на Порожанов беше в качеството му на началник на Държавен фонд „ Земеделие “, когато хората към Миню Стайков, съгласно изказванията на прокуратурата, са кандидатствали за към 20 млн. лева по две европейски стратегии - Програмата за развиване на селските региони и тази за компенсиране на лозя. Пред прокуратурата актуалният министър трябваше да обясни дали е упражняван в действителност надзор върху отпуснатите по тези планове пари.
Както и когато разясняваше абсурда с парите за къщи за посетители, и в този момент Порожанов изясни, че във Фонд „ Земеделие “ съществува прецизна процедура, тя се съблюдава, ревизират се документите и по веригата има доста чиновници на Държавен фонд „ Земеделие “, които се грижат за тяхната меродавност. Отговорността, откакто парите са получени, носят бенефициентите, добави той.
Възможно ли е обаче те да не са проверявали правилно документите на забърканите в схемата към Стайков и поради това да се стигне до обвиняване, Порожанов отхвърли да разяснява.
Ако има чиновници от държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ), които са одобрявали компании, свързани с Миню Стайков, да получат дотации, да понесат отговорност, прикани Порожанов. По думите му всяко утвърждение за финансиране от фонда минавало през десетки " контролиращи лица ".
За себе си сподели еднопосочно, че не се усеща виновен за абсурда, който сега се вихри и към Миню Стайков, и към къщите за посетители.
Порожанов отхвърли да е бил непосредствен с предприемача Миню Стайков по време на ръководството сис във фонд " Земеделие ". На въпрос дали е бил в отпуск, когато са се одобрявали във фонда документите за дотации на компании, свързани със Стайков, Порожанов отговори, че не схваща въпроса. Той добави, че кандидатстването е протичало през разнообразни стадии.
Той добави, че в годините обратно е подавал сигнали за злоупотреби, без да конкретизира какви. " Проблеми постоянно е имало по една или друга мярка ", сподели министърът и повтори, че при договаряне са спазвали процедури за инспекции за съгласуваност сред компании, кандидатствали за дотации в ДФЗ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР