Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова ще заведе

...
Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова ще заведе
Коментари Харесай

Министър Сербезова съди за клевета д-р Стефан Константинов -

Министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова ще заведе дело за клюка против освободения от служба шеф на УСБАЛ по онкология доктор Стефан Константинов. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването в отговор на отправените към нея обвинения за " тежки зависимости от фармацевтичната промишленост " посредством изявление по BTV.

Д-р Костантинов съобщи, че освобождението му от длъжност не е политически акт, а отвръщане на удара поради наранени финансови ползи на фармацевтични компании.



Той цитира и съответна социална поръчка, която е била упомената в анонимния сигнал против него и която съгласно него е провокирала уволнението му:

Става дума за социална поръчка на стойност 1 млн. и 600 000 лева на година за доставка на изотопи от една компания. Фирмата обаче губи публичната поръчка и апелира в Комисия за защита на конкуренцията. В Комисия за защита на конкуренцията удостоверяват, че решението на болничното заведение е вярно, компанията не е съгласна и апелира пред Върховен административен съд. От Върховен административен съд също удостоверяват, че болничното заведение е права. Обществената поръчка печели компанията, която дава по-ниска цена. Хайде в този момент, познайте шефът на компанията, която е обжалвала и е изгубила поръчка за над 1 млн. лева, къде се намира сега. Директорът на тази компания е зам.-министър на опазването на здравето, а сега извършва функционалностите на министър на опазването на здравето, тъй като откакто госпожа Сербезова свърши толкоз " хубави каузи " в този момент е на заслужена отмора, сподели доктор Константинов и добави - Вие ми кажете дали 1 млн. и 600 000 лева са задоволителен мотив да бъде махнат за наставление един шеф ", сподели Константинов в коментар по едно от обвиненията в сигнала.

С обвинявания във въпросния сигнал е обвързвана и инспекцията на звено " Вътрешен одит " към здравното министерство, след която той е освободен от служба, потвърдиха в понеделник от Министерството на здравеопазването.

Според констатациите при ръководството на доктор Стефан Константинов са сключвани контракти в нарушаване на Закона за публичните поръчки, не е било свикано Общо заседание за назначение на нов Научен съвет, не са били провеждани състезания за избор на университетски длъжности, има противоречие сред правилника за активността на лечебното заведение и реализираната от него активност, съществуват разнообразни цени за избор на екип.

Бившият шеф на УСБАЛ по онкология и някогашен министър на опазването на здравето свика конференция, на която опроверга информацията и уточни като неин създател сегашния шеф на лечебното заведение проф. Панайот Куртев.

Той показа и отчет свършеното през четирите години на ръководството му, съгласно който болничното заведение е в чудесно финансово положение, няма просрочени отговорности, заплатите на чиновниците са с позитивен тренд, а пациентите са се нараснали с над 6%. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР