Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към Негово Светейшество

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към Негово Светейшество
Коментари Харесай

Здравният министър поиска от патриарх Неофит църквата да подкрепи донорството

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев насочи молба към Негово Светейшество патриарх Неофит църквата да насърчи и поддържа донорството на органи при настъпила мозъчна гибел, с цел да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат късмет да живеят.

Министър Ананиев уточни, че сега в листата на чакащите за трансплантация български жители са 1137 души, като максимален е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024. За да получат всички тези хора късмет да продължат да живеят, е нужна социална съпричастност.

Снимка: Министерство на здравеопазването

Затова Министерството на здравеопазването търси поддръжката и на Българската православна черква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните фамилии.

От своя страна Негово Светейшество патриарх Неофит срещна министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП във връзка с трансплантацията на органи и донорството.
Лекари в „ Седмица на Духа “: Донорството у нас е под междинното за Европа В последните години всички донори са от центровете във Велико Търново, Варна и Бургас
Министър Ананиев пое ангажимент към Негово Светейшество патриарх Неофит и документално да насочи молбата си до Св. Синод, която ще бъде прегледана по време на идната зимна сесия.

Министър Ананиев изложи пред Негово Светейшество всички ограничения, които Министерството на здравеопазването е подхванало за решение на казуса, измежду които са Национална стратегия за развиване на донорството и Пътна карта към нея, работа с координаторите по места и насърчаване на трансплантационната мрежа в страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР