Министърът на здравеопазването е принципал на 65 действащи търговски дружества

...
Министърът на здравеопазването е принципал на 65 действащи търговски дружества
Коментари Харесай

МЗ оповести данни за състоянието на лечебните заведения и резултати от извършени проверки

Министърът на опазването на здравето е принципал на 65 настоящи търговски сдружения – обществени предприятия, от които 62 – лечебни заведения.

Към 31.03.2022 година, въз основата на междинните финансови доклади, общите отговорности на държавните лечебни заведения за болнична помощ са в размер на 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лева „ Финансирането на тези лечебни заведения се реализира на първо място от нашите здравни осигуровки, от здравните осигуровки на всички български жители, от налозите ни и така нататък Това става през бюджетите на НЗОК и Министерството на здравеопазването. Поради тази причина, за мен е извънредно значимо по какъв начин се разходват средствата за опазване на здравето. Ако има опция за обезпечаване за по-голям финансов запас за пациента, било то даже и един лев допълнително, а в това време се оказва, че този един лев отива за друго, то ние би трябвало да знаем аргументите за това, и в случай че те не са допустими за нас като общество, да предприемем съответните дейности “. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на брифинг по отношение на положението на лечебните заведения с държавно присъединяване и съответните резултати от осъществените инспекции.

Министърът заяви, че за миналите 6 месеца Инспекторатът на Министерство на здравеопазването е направил 64 инспекции, за съпоставяне за цялата 2021 година инспекциите са били 61. Звеното „ Вътрешен одит “ към Министерство на здравеопазването е осъществило 71 инспекции и одитни задължения, като резултатите от 18 са изпратени по подготвеност на съответните органи. През годината инспекции са назначавани във всички лечебни заведения, за които са постъпили сигнали или министерството е имало подозрения за неприятно ръководство, нерегламентирани практики, заобикаляне на българското законодателство и така нататък

Всички лечебни заведения, според нормативните условия, са показали бизнес стратегии за идните 3 години. Одобрени на този стадий обаче са единствено 3 от подадените в Министерство на здравеопазването стратегии. При останалите, поради редица изчезнали данни, липса на ангажимент от страна на управлението, както и прочут педантизъм в правенето на бизнес стратегиите, са готови писма за преправяне на въпросните документи. При 7 лечебни заведения е открито доста утежняване на финансовите индикатори, като затова са изискани оздравителни проекти.

„ Нека посланието бъде ясно – тези лечебни заведения не са на здравния министър, макар че той дава отговор за тях, не са и на съответния началник на болничното заведение. В този смисъл през днешния ден не разясняваме професионалните качества на обособени лекари, а това по какъв начин се управляват лечебните заведения “, уточни министър Сербезова, като посочи, че Министерството на здравеопазването ще се въздържи от изнасянето на предварителни данни за лечебни заведения, в които инспекциите към момента не са завършили.

За съществени нарушавания, установени в три лечебни заведения в София – Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести, УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ и УМБАЛ „ Св. Екатерина “, както и в УМБАЛ Пловдив, УМБАЛ „ Св. Анна “ във Варна, УМБАЛ „ Канев “ в гр. Русе и в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ в гр. Сливен, заяви началникът на кабинета и ръководител на Народно събрание на НЗОК доцент Васил Пандов. Най-общо нарушаванията са свързани с процедури по Закон за обществените поръчки, финансов надзор, ръководство на имущество, правила за хонорари и изплащането им и други

Доц. Пандов изнесе данни и за осъществени инспекции в районните здравни инспекции в страната във връзка със закупуването на персонални защитни средства и бързи антигенни проби за определяне на COVID-19 по време въведеното изключително състояние и изключителна епидемиологична конюнктура. „ Във връзка с оповестената изключителна епидемиологична конюнктура Законът за ограниченията по време на изключителното състояние и изключителната епидемиологична конюнктура предвиждаше опция да се закупуват антигенни проби и персонални защитни средства без осъществяване на процедури Установихме, че тези процедури са протекли при липса на отчетност, бистрота, разгласяване на резултатите и оповестяване на предложенията на участниците “, уточни доцент Пандов, като изясни, че вследствие на това разликата в единичната цена на закупен тест е сред 3 и 18,50 лева

По време на брифинга стана ясно още, че работна група, назначена със заповед на здравния министър, е открила, че от 1992 година до момента страната е изгубила над 72 млн. лева за това, че не е събирала концесионни хонорари за лечебната тиня и лугата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР