Министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята

...
Министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята
Коментари Харесай

Учители разбиха на пух и прах тестовете. Защо да се правят вкъщи

" Министърът на опазването на здравето, доктор Стойчо Кацаров, неотложно да промени своята заповед по отношение на мястото на правене на тестванията на учениците в начален стадий, като се даде опция тези щадящи проби да се правят от родителите в домашни условия, съпроводени от декларация на родителя, че пробата е отрицателен ", се споделя в национална позиция до медиите от Синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа ", с ръководител доктор Юлиян Петров.

В нея се упорства присъединяване в процесите на тестване на учениците в начален стадий да се прави единствено и само на непринуден принцип, при заявено единодушие на педагогическите и непедагогическите експерти в просветителните институции.

" Към учителите и чиновниците, които не желаят да се включват в процеса на тестване на възпитаници, да не се постанова административен напън, тъй като това ще докара до организация на протестни и протестни дейности от синдиката. Възстановяването на постоянния образователен развой да се случи, откакто са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това никога да не се обвързва наложително с датата 10 ноември 2021 година ", се упорства в позицията на синдиката.

От учителския профсъюз насочат апел към здравния министър да промени своята заповед, като даде опция на родителите да вършат тестванията на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

Позицията е била взета след съвещание на Националния съвет на Синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа ", на което е била разисквана опцията за работа на просветителната система в изискванията на висока заболеваемост, както и след взети поради редица фактори.

Сред тях са, че  " 87,3 % от учителите не са подготвени да вършат проби на учениците в начален етап; че учители и шефове не могат да носят отговорност за медицински операции, диаметрално разнообразни от длъжностната им характеристика; че волята на по-голямата част от родителите е те да вършат щадящите проби на своите деца, в противоположен случай няма да дадат единодушие за присъствено обучение; че Министерството на здравеопазването подмени рекомендацията на Отрасловия съвет по образованието за тестванията, вид " близалка " ; че изискването на производителя на тестванията е да се вършат на гладно и жадно; че огромна част от децата се придвижват с учебни рейсове и неналичието на храна и вода до 9.00 часа сутринта би нарушила жестоко здравословния им режим и би трябвало да се обезпечи време след теста за закуска на тези възпитаници.

Освен това те считат, че смесването в учебна среда преди теста е причина за болест и карантиниране на цялата паралелка, а тестването на учениците в учебно заведение два пъти седмично в границите на 30 минути при започване на образователния ден не е допустимо да бъде изпълнено, и то от един или двама учители ".

За тестването на 20-25 деца са нужни не по-малко от четирима-петима възрастни, с цел да бъде изпълнено в този период. Друг фактор е обвързван с наличието на външни лица в учебно заведение, който подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците. Няма да бъде допустимо и спазването на дистанцията от 1,5 метра, а в доста учебни заведения има подготвителни групи, за които тестване не се планува, само че те учат в прилежащи стаи.

Според синдиката, " учителите, като тестващи, се трансформират на чиновници, работещи на първа линия ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР