Министърът на вътрешните работи разпореди превантивни действия във връзка с

...
Министърът на вътрешните работи разпореди превантивни действия във връзка с
Коментари Харесай

МВР с мерки във връзка с динамична метеорологичната прогноза

Министърът на вътрешните работи разпореди превантивни дейности по отношение на динамична метеорологичната прогноза, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

  Оранжев и жълт код за превалявания в няколко области у нас Оранжев и жълт код за превалявания в няколко области у нас
Средиземноморският циклон от Гърция ще въздейства на времето у нас. Оранжев код за значителни превалявания е разгласен за 5 области в страната, сочи информация в уеб страницата на...

Според прогнозата за предстоящи интензивни превалявания в идните дни, Министерство на вътрешните работи подхваща ограничения за реализиране на превантивни действия за попречване на вероятно усложняване на ситуацията.

Директорът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов през вчерашния ден е изпратил писма до регионалните шефове за обзор на техническото положение и наблюдаване на равнищата на водоемите в прилежащата територия. Дадени са инструкции за предприемане на превантивни дейности по разчистване и наблюдаване на сериозни точки от канализационната и пътната инфраструктура на обитаемоте места, както и обезпечаване на информация за съответните водни обекти.

В структурите на ОДМВР е основана организация за оказване на подпомагане на локалната власт, при нужда. Дадени са спомагателни инструкции на териториалните структури на ГДПБЗН за повишение на готовността в случаи на пораждане на изключителни обстановки, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и локалната власт. В тази връзка шефът на основната дирекция ще посети областите Бургас, Ямбол и Хасково.

В подготвеност за реакция е оперативният щаб на Министерство на вътрешните работи, който е в непрекъсната връзка с Националния действен център към Групово дело „ ПБЗН “.

Безопасно държание преди, по време и след наводняване, с цел да запазят хората живота, здравето и имуществото си:

- да не се изпада в суматоха, да се реши обстановката и откри безвредно място, в случай че е необходимо;

- да не се пресичат мощно течащи води, в случай че се придвижват с МПС. Изключително рискови са опитите за избавяне на транспортното средство, защото единствено 15 см мощно течаща вода е в положение да движи автомобилите;

- наложително да се изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете;

- да има обезпечени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на съществени наводнения, не е целесъобразно потреблението на водата от чешмата, има заплаха тя да бъде нечиста от високите подпочвени равнища на водата;

- документите да са готови на елементарно налично място;

- да има проект за деяние със фамилията – контакти с деца, родственици и близки, да се преценяват с напътствията на локалната власт и полицията;

- хората постоянно да се осведомят за настоящата конюнктура в региона, в които се намират или там, където желаят да отидат;

- да не се влиза в подлези, в това число в метрото;

- в случай че сте измежду природата, значимо е да не се застава под мостове, да не се движите в дерета или други сходни места, където би могло да се получи мощен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, рискови за живота.

- в случай че се намирате в социална постройка, спазвайте напътствията на хората, които се грижат там за тяхната сигурност.

Подробни разпоредбите за държание и деяние при наводняване може да прочетете на уеб страниците на ГДПБЗН, Министерство на вътрешните работи, pojarna.com.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР