Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу днес обвини

...
Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу днес обвини
Коментари Харесай

Турция обвини САЩ, че се намесват в изборите

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу през днешния ден упрекна Съединените щати, че се намесват в изборния развой в страната му, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Това е следващото обвиняване от страна на Сойлу към Съединени американски щати за интервенция в изборите в Турция, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция Нора Чолакова. На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори.

Повод за последната остра рецензия на министъра към Вашингтон е отводът на претендента за президент Мухарем Индже (и водач на " Партията на родината " ) да взе участие в президентските избори, показва СиЕнЕн-Тюрк.

Съединени американски щати постоянно се намесват в изборите в Турция, като го вършат по разнообразни способи, в това число посредством потреблението на изфабрикувани видеоклипове. Какво им е сторил Мухарем Индже? Те нямат съвест, сподели Сойлу, който твърди още, че " президентът на Съединени американски щати Джо Байдън стои зад всички дейности против Турция ".

Мухарем Индже разгласи през вчерашния ден, че се отхвърля от кандидатурата си за президентския пост. Като причина за решението си той уточни, че има напън под формата на разнообразни провокации, обвинявания и дезинформация, без да прецизира детайлности.

Двамата съществени кандидати за президентския пост са президентът Реджеп Тайип Ердоган и опозиционният водач Кемал Кълъчдароглу (председател на кемалистката Народнорепубликанска партия). За победа на първи тур са нужни 50 % плюс един глас, в противоположен случай на 28 май ще се организира втори тур. Анализаторите не изключват провеждането на избори в Турция в два тура.

Междувременно претендентът на опозицията за президент Кемал Кълъчдароглу упрекна Русия в интервенция в изборите в Турция, оповестява Нахиде Дениз за Българска телеграфна агенция. “Скъпи съветски другари, вие стоите зад монтажите, разпространението на дълбоки фалшификации (deep fake) и видеозаписи по отношение на изборите. Ако желаете да продължим дружбата си с вас и след 15 май, махнете ръцете си от турската страна. Ние към момента сме за продължение на съдействието и дружбата с вас ”, съобщи претендентът за президент на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу в апел в акаунта си в Туитър.

Той уточни, че Русия е виновна за компромати и видеозаписи с подправени вести, популяризирани в обществените мрежи и онлайн платформите против турската съпротива в навечерието на парламентарните и президентските избори в неделя.

В обществените мрежи се появиха видеа, показващи контакти на Кълъчдароглу с виновен функционер на терористичната ПКК. Говорителят на главната опозиционна НРП съобщи, че видеата са подправен монтаж.

Вчера Мухарем Индже, един от четиримата претенденти за поста президент на Турция на изборите на 14 май, отдръпна кандидатурата си откакто в онлайн платформа бе публикуван секс компромат по негов адрес. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР