Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с българските

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с българските
Коментари Харесай

Калин Стоянов към бившите граничари, обвинени в Турция: МВР ще ви защити!

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с българските жители, за част от които Турция е поискала екстрадиция, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Министерството е подхванало всички нужни законови дейности за отбрана на своите жители, увери министър Стоянов четиримата българи, които като чиновници на " Гранична полиция " през 2008 година са изпълнявали служебните си отговорности в зоната за отговорност на РДГП – Бургас. Те благодариха на министъра за срещата с думите " тя беше извънредно значима за нас ", се показва в известието.

Адвокатът на четиримата означи, че поддръжката на управлението на Министерство на вътрешните работи е скъпа освен за тях, само че и за техните фамилии. Вътрешният министър Калин Стоянов пое ангажимент въпросът да бъде подложен на политическо равнище и на следващия ден ще осведоми премиера Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел за подхванатите дейности.

По-рано през днешния ден от прокуратурата оповестиха, че България не може да екстрадира четиримата български жители - някогашни гранични служители на реда, във връзка със случая със гибелта на турски жител през 2008 година, при възможна молба от Турция по реда на Европейската спогодба за екстрадиция. Причината е, че сходна молба не би подлежала на осъществяване, защото съгласно националното законодателство страната ни не екстрадира свои жители в страни отвън Европейския съюз.

От прокуратурата означават, че след следствие на случая от 2008 година, при който в български териториални води е умрял турски жител, е открито, че четиримата гранични служители на реда не са направили закононарушение. Заключението на Военно-окръжна прокуратура - Сливен, доказано и от Военен съд - Сливен, е, че в тази ситуация няма осъществено закононарушение от страна на българските жители.

Също по този начин, все още, по искане на турските управляващи за търсене с „ червен бюлетин “ на Интерпол са оповестени двама български жители, за другите двама няма постъпила в прокуратурата публична информация, че се търсят.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР