Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри работна среща, посветена

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри работна среща, посветена
Коментари Харесай

Министър Рашков: Обединените усилия на институциите гарантират осигуряването на закрила и защита на най-уязвимите – непридружените деца

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри работна среща, отдадена на въпроси, свързани с грижите за непридружени деца – чужденци на територията на страната ни.

В рамките на формата специалисти от Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и обществената политика направиха обзор на уговорките при използването на одобрения Координационен механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разграничени от фамилиите си деца – чужденци, намиращи се на територията на Република България, в това число децата, търсещи и/или получили интернационална протекция.

„ Миграционният поток към страните от Европейски Съюз, в това число и към нашата страна, през последните години е причина за основаването на целева група – непридружени деца, пребиваващи на територията на страната. В резултат на взаимната активност на Министерство на вътрешните работи и МТСП – ведомствата, които работят по гарантирането на правата на тази уязвима група – са осъществени промени в законодателството, регламентиращи както правните дейности, по този начин и установяването на децата у нас “, означи пред участниците в работната среща министър Рашков. Той високо оцени напъните, които чиновниците поставят в своята ежедневна работа поради многочислените провокации. В този смисъл означи и дейните дейности на Министерство на вътрешните работи по отношение на миграционния напън: „ С цената на големи старания, обособяване на кадрови запас и изпращането му на зелена граница постигнахме нещо, което не е постигано до момента – от един месец няма миграционен проблем в България “.

Ефективното взаимоотношение като основна причина за реализиране на общата цел – запазване на децата, открои заместник-министърът на вътрешните работи Таня Райчева. Тя напомни, че по създаване на координационен механизъм се работи от 2016 година, а завършването му в този момент ще улесни работата на ангажираните институции.

За по-малко от месец с Координационния механизъм успяхме да реализираме точната формула. За първи път, посредством и на настояването на министър Рашков, се основава подобен режим на деяние, при който двете системи работят синхронизирано и без закъснение, означи заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев.

За обезпечаване на своевременна протекция на 18 април т.г. бе признат Координационен механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите за случаите на непридружени лица или разграничени фамилии, лица чужденци, намиращи се на територията на България или търсещи и получили интернационална протекция – приоритет, подложен от Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ по отношение на рецесията в Украйна, който страната ни извърши. Този модел на взаимна работа ще подсигурява триумф в обезпечаването на нужната протекция и отбрана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР