Министърът на външните работи Иван Кондов участва в Стокхолм в

...
Министърът на външните работи Иван Кондов участва в Стокхолм в
Коментари Харесай

Министър Иван Кондов взе участие в Стокхолм в първата си среща с министрите на външните работи на ЕС

Министърът на външните работи Иван Кондов взе участие в Стокхолм в неофициална среща на министрите на външните работи на държавите-членки на Европейски Съюз – в по този начин наречения формат „ Гимних “. 

Сред тематиките на двете работни сесии на неофициалната среща бяха продължаващата съветска експанзия против Украйна и връзките на Европейски Съюз с Китай.

Министрите подчертаха нуждата от продължение на политическата и материална поддръжка за Украйна. В подтекста на продължаващата съветска експанзия против Украйна бяха разисквани другите измерения на дълготрайния ангажимент на Европейски Съюз в поддръжка на Киев, включително  възобновяване на страната, търсенето на международноправна отговорност за осъществените закононарушения, подпомагане за европейската интеграция на страната и други Министър Кондов удостовери, че България е интензивно ангажирана с напъните на Европейски Съюз за продължение на поддръжката към Украйна. 

В рамките на форума е планувана и  среща с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Министрите на външните работи на Европейски Съюз организираха и стратегическа полемика по връзките на Европейски Съюз с Китай.



На 13 май визитата на българския външен министър в Стокхолм продължава с присъединяване във втория по ред министерски конгрес Европейски Съюз – Индийско-тихоокеански район. 

Министър Иван Кондов организира и двустранна среща със своя маджарски сътрудник Петер Сиярто. Двамата министри споделиха отличната оценка за развиването на двустранните връзки сред България и Унгария като извънредно близки сътрудници в Европейски Съюз и съдружници в НАТО. Министър Сиярто уточни, че България е основен фактор за гарантирането на енергийната сигурност на Унгария и благодари, че страната ни е надеждна директна страна за доставки на природен газ за Унгария. Обсъдени бяха и въпроси на европейската вероятност на страните от Западните Балкани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР