Министърът на външните работи Хакан Фидан и държавният секретар на

...
Министърът на външните работи Хакан Фидан и държавният секретар на
Коментари Харесай

Фидан и Блинкен обсъдиха по телефона ескалацията в Ивицата Газа

Министърът на външните работи Хакан Фидан и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разговаряха по телефона, с цел да обсъдят належащи въпроси, вариращи от ескалиращата обстановка в Газа до двустранните връзки.


Дипломатически източници разкриха, че диалогът на 17 декември е обхванал редица тематики, в това число районни проблеми и световни въпроси. Акцентът обаче остава продължаващата война сред Израел и Хамас, със забележителен фокус върху ускоряването на доставката на филантропична помощ в обсадения район, съгласно прессъобщение от Белия дом, съобщи Анадолската организация.

Разговорът на висшите дипломати беше част от поредицата им диалози по телефона след експлоадирането на военните дейности, провокирани от офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври.

Фидан е подчертал тревожното утежняване на изискванията в Газа и Западния бряг, призовавайки Съединени американски щати да употребяват въздействието си, с цел да спрат офанзивите. Молбата идва на фона на визитата на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в Кувейт, Израел и Катар.

Турският министър също по този начин е показал необходимоста от постигането на всеобхватно преустановяване на огъня, като се застъпи за следващи дипломатически старания за „ ориентиране на Израел към масата за договаряния “.

Междувременно изказването на Вашингтон удостовери полемиките по отношение на „ значимостта на утвърждението на присъединението на Швеция към НАТО допустимо най-скоро “, наблягайки стратегическото му значение.

Блинкен и Фидан са засегнали също закупуването на американски изтребители F-16 от Турция, като са обрисували пътищата за съдействие в отбранителната промишленост. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР