Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе среща с ръководството

...
Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе среща с ръководството
Коментари Харесай

Димитров към АИКБ: Ние нямаме проблем с туристите, а с кадрите в туризма

Министърът на туризма доктор Илин Димитров организира среща с управлението на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/, които насочиха към него покана да отговори на въпроси, свързани с настоящи тематики в туризма и кадровата политика в бранша .

От Асоциацията сложиха редица въпроси за улеснението на достъпа до пазара на труда на жители от трети страни, както и за обезпечаването на човешки запаси с подобаваща подготовка в Република България. Това стана по време на извършения през днешния ден Национален съвет на Асоциацията, оповестиха от Министерството на туризма.

В бранша работят към 200 хиляди души , а непряко – най-малко два пъти повече, заключи при започване на срещата служебният министър на туризма пред представителите на индустриалния капитал в България. По думите на министър Димитров всеки втори, с който се разминаваме на улицата, евентуално работи нещо, обвързвано с туризма – в областта на туризма или в съпътстващи браншове , обвързани с него.

“Ние нямаме проблем с туристите, а с фрагментите в туризма. Тази година имаме рекорден растеж за зимния сезон, който е 23% – доста над всички най-успешни години до момента. Но има доста, което да се направи за възстановяване на кадровата политика, защото там има тревожни трендове и липса на фрагменти. Спада приемът в университетите, COVID-19 прекатурна визиите и желанието за работа в туризма ”, сигнализира министър Димитров.

Той срещна представителите на Асоциацията с главните проблеми и провокации, както и с работата и политиките на Министерството на туризма за превъзмогването им. Работещите в туризма идват от четири съществени групи – от професионалните гимназии, пенсионери, които уплътняват времето си със сезонна работа, експертите в сферата и посредством импорт на фрагменти от чужбина. Пред работодателите министърът разяснява и обстоятелството, че по линия на гимназиите по туризъм има различен сериозен проблем – къса се връзката с бизнеса, загърбено е и дуалното образование.

В оживена полемика с представителите на бизнеса бяха коментирани настоящите практики за привличане на служащи в туризма , миграционните процеси и европейските наставления, които въздействат на динамичността при придвижването на работната ръка, визовите режими и законодателството, свързани с вноса на външни служащи и други Работодателите от АИКБ още веднъж насочиха зов към министъра, институциите и Съвета по трудова миграция за облекчение на визовите режими.

Министър Димитров съобщи готовността на служебния кабинет да направи всичко допустимо в границите на своите пълномощия като законодателство и документи и осведоми бизнеса, че министерството е подготвило няколко законопроекта в областта на туризма .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР