Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е сезирал министър-председателя Николай

...
Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е сезирал министър-председателя Николай
Коментари Харесай

Регионалният министър сезира премиера за бум на регистрации в малки населени места преди изборите

Министърът на районното развиване Андрей Цеков е сезирал министър-председателя Николай Денков за извънредно огромен брой регистрации по сегашен адрес и претенции за гласоподаване по сегашен адрес в дребни обитаеми места преди изборите на 29 октомври. Това се споделя в известие на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Практиката за смяната на адресна регистрация в месеците преди избор е известна като „ избирателен туризъм “. Тя е обвързвана с условието за уседналост, което значи, че за локалния избор право да гласоподават имат единствено гласоподаватели, които имат регистрация в даденото обитаемо място от най-малко шест месеца т.е. би трябвало да са го създали до края на април 2023 година

Заедно с това ако гласоподавател желае да гласоподава по своя сегашен адрес, той може да подаде и заявление за това в период до 14 дни преди изборите. Така всеобщата регистрация на нови поданици в дребни обитаеми места може да повлияе доста на крайните резултати от вота.

Според отчет на „ Гражданска регистрация и административно обслужване “(ГРАО) към Министерство на регионалното развитие в 343 обитаеми места има необикновен растеж на регистрациите по сегашен адрес и надлежно на заявките за гласоподаване по сегашен адрес.

„ Посочените в отчета обитаеми места в общия случай съставляват кметства, в които гласоподавателите избират кмет на кметство, като при подобен висок % на спомагателни лица в гласоподавателите описи, това би трансформирало съществено изборните резултати в тези обитаеми места, и при положение, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било мотив за тяхното обжалване “, се споделя в известието на Министерство на регионалното развитие. В него се загатват села край Карнобат, Враца и Ветрино .

През юли в , че в интервала януари – април 2023 година заяви, че в интервала януари – април 2023 година съвсем 69 000 души са сменили регистрацията си по сегашен адрес, до момента в който за същия интервал през 2022 година тези регистрации са били едвам 38 683.

От организацията тогава излязоха с данни и разбори от няколко сходни случая и подчертаха, че има опция да се понижи резултатът от “новите гласове ” в по-малките обитаеми места преди вота наесен като се назначат наложителни служебни инспекции във всички общини, в които се следи забележителен растеж на регистрации по сегашен адрес.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР