Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил до Съдийската колегия

...
Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил до Съдийската колегия
Коментари Харесай

Янаки Стоилов сезира ВСС, че председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов няма българско гражданство

Министърът на правораздаването Янаки Стоилов е изпратил до Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет данни за несъгласие по отношение на поданството на ръководителя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, стана известно от негово изявление пред медиите, преди съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет.

Стоилов изясни, че по отношение на журналистическо питане е направил инспекция за поданството на арбитър Трифонов, която е открила, че по отношение на масивите за популацията той няма българско поданство. Министърът добави, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били открити учредения за придобиване на българско поданство. " Не е посочено съображение за основаването. Тъй като той е роден отвън страната, би трябвало да е придобил друго поданство ", разяснява Стоилов и добави, че чака Съдийската гилдия да се произнесе по случая.
свързани новини93075на 12.10.2021
По мотив оспорването на конкурсната процедура за назначението на Трифонов за ръководител на съда, Върховният административен съд е постановил, че той има българско поданство. " Съдът няма право да открива поданство ", изясни обаче министърът.

" Има известно несъгласие сред това, което се съдържа в масивите за популацията и това, което е постановил съдът ", сподели Стоилов.

Проверка демонстрира, че съгласно член 162 от Закона за правосъдната власт за арбитър, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо единствено българско поданство.

Във връзка с настояването на основния прокурор до Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на наредбата от Закона за отбрана на очевидци, която планува прекачване на дълготрайните материални активи, употребени от Бюрото по отбрана, на Министерството на правораздаването, министър Стоилов разяснява, че за него " това искане е юридически безпричинно ".

По думите му, представени от Новини, както преди време активите са били предоставени от Министерството на правораздаването на прокуратурата, по този метод в този момент и противоположният развой минава. Стоилов изясни, че забележителен размер от имуществото на Бюрото е минало към прокуратурата до влизането в действие на измененията в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР