Министърът на правосъдието Цецка Цачева представи позициите на България по

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева представи позициите на България по
Коментари Харесай

Цачева представи позициите на България по въпросите от област „Правосъдие“ на заседание на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи”

Министърът на правораздаването Цецка Цачева показа позициите на България по въпросите от област „ Правосъдие “ на съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Правосъдие и вътрешни работи”. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването.

На Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “ в Люксембург бяха признати три значими акта на Европейски Съюз в региона на правораздаването, готови по време на Българското председателство:

Съветът одобри Директивата за битка с противопоставяне изпирането на пари по наказателно-правен ред, откакто на 12 септември 2018 година Европейският парламент одобри позицията си по предлагането. Компромисното съглашение сред институциите беше реализирано в договарянията, извършени под председателството на България. Активната и аргументирана позиция на Българското председателство обезпечи координация на директивата с към този момент откритите интернационалните стандарти.

По време на съвещанието беше дефинитивно признат и Регламентът по отношение на обработването на персонални данни от институциите и органите на Европейски Съюз, чийто разпореждания ще усилят нивото на отбрана на данните и ще обезпечат свободното им придвижване в границите на Съюза. Новите правила са съобразени и с Общия правилник за отбрана на данните (GDPR), който се ползва от 25 май 2018 година

Съгласието сред Съвета и Европейския парламент по текста на този акт също беше реализирано по време на Българското председателство.

Министрите на правораздаването реализираха общ метод по плана на Директива по отношение на несъстоятелността, превантивното преструктуриране и даване на втори късмет и ограничения за повишение на успеваемостта на процедурите за преструктуриране.

Под председателството на България беше реализиран непълен общ метод по три съществени раздела от плана и беше квалифициран модифициран текст, който разреши на Австрийското председателство да продължи интензивно договарянията и да завърши работата още на сегашния съвет. Министър Цачева изрази поддръжката на България за постигнатия уравновесен режим, в който са взети поради ползите на длъжника, кредиторите и другите заинтригувани страни. Отбеляза, че има задоволителна еластичност за страните да изберат своя метод за използване на правилата, въведени с този акт.

По тематиката за подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства министър Цачева приветства продължаването на интензивната работа, стартирана от Българското председателство по законодателния пакет.

Посочи, че в дух на компромис и за реализиране на прогрес, можем да приемем и метод, при който европейската заповед за даване на електронни доказателства се изпраща за сведение на органите на изпълняващата страна, където се намира доставчикът на услуги. Предложи да се създаде справочник с информация по отношение на рестриктивните мерки по отношение на даването на данни, както и да се планува подпомагане от Евроюст.

Българският министър показа изразената и от другите министри увереност, че е значимо да се работи за усилване на взаимното доверие сред правораздавателните органи, което ще докара и до възстановяване на използването на правилото за взаимно признание по наказателноправни въпроси. Подчерта особено значителната роля на Европейската правосъдна мрежа по наказателни каузи и Евроюст, както и на образованието на магистратите в тази тенденция.

По време на работния обяд на тематика „ Финансиране на правораздаването със средства от Европейски Съюз “, министър Цачева показа българския опит във финансирането на правосъдната промяна, в това число посредством съдействие със Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия и посредством планове по Структурните фондове.

Изрази и поддръжката на страната ни за напъните на Европейска комисия да улесни достъпа на страните членки до стратегии „ Правосъдие “ и „ Основни права и полезности “ от новата Многогодишна финансова рамка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР