Министърът на правосъдието на Гвинея Алфонс Чарлз Райт обяви разследване

...
Министърът на правосъдието на Гвинея Алфонс Чарлз Райт обяви разследване
Коментари Харесай

Гвинея ще разследва бившия президент Конде за предполагаема държавна измяна

Министърът на правораздаването на Гвинея Алфонс Чарлз Райт разгласи следствие против някогашния си президент Алфа Конде за държавна измяна, две години откакто той беше отхвърлен от власт с боен прелом.

Конде, първият демократично определен водач на Гвинея, беше отхвърлен от служба през септември 2021 година от елитна армейска част, ръководена от полковник Мамади Думбуя. Превратът пристигна, откакто той се опита да удължи десетилетния си мандат с трети мандат и грубо потуши митингите против изборната кандидатура.

Оттогава военните водачи на Гвинея започнаха редица правосъдни следствия против Конде, в това число за хипотетична корупция, убийства, изтезания, отвличания и изнасилвания.

Последното следствие, разпоредено в понеделник, ще прегледа „ хипотетични актове на държавна измяна, незаконен скрит план и съучастничество в противозаконното владеене на оръжие и муниции “, съгласно писмо от Райт до прокурора в столицата на Гвинея Конакри.

В писмото се твърди, че Конде, който в този момент живее в заточение в Турция, е придобил оръжия и муниции, без да се дават детайлности.

Гвинея е една от няколкото западно- и централноафрикански страни, претърпели прелом през последните години. Габон, Мали, Буркина Фасо и Нигер са били очевидци на най-малко един прелом от 2020 година насам.

Военните водачи на Гвинея дадоха обещание да върнат страната към цивилно ръководство до 2026 година

Още един някогашен президент е упрекнат

По-рано този месец се разигра драма за различен някогашен президент на Гвинея в правосъдни разтърсвания, Муса Дадис Камара, защото той беше освободен за малко от пандиза при бягство от пандиза.

Камара беше хванат още веднъж на 4 ноември, часове откакто беше изведен от пандиза Central House в Конакри от въоръжен командос, съгласно неговия юрист. Адвокатът му Пепе Антоан Лама сподели, че хвърленият в пандиза някогашен президент не е взел участие непринудено в бягството и вместо това е бил похитен от въоръжени мъже.

Въпреки това правосъден източник, говорещ при изискване за анонимност, сподели, че маскираните и въоръжени бойци, които дойдоха в пандиза, обявиха, че „ са пристигнали да освободят капитан Дадис Камара “. Не е ясно дали Камара е избягал по лична воля.

Камара – някогашен офицер от армията, който самичък пристигна на власт с прелом, ръководейки страната от декември 2008 година до януари 2010 година – е арестуван от септември 2022 година по обвинявания в ликвидиране, полово принуждение, изтезания, похищение и похищение.

Те произтичат от офанзива през 2009 година, осъществена от силите за сигурност, лоялни на тогавашния водач на военното държавно управление.

Убийството на 156 души и изнасилването на минимум 109 дами започнаха на политически протест на стадион в Конакри на 28 септември 2009 година и продължиха през идващите дни, съгласно следствие, предоставено от Организация на обединените нации. Камара и 10 други обвинени са изправени пред пожизнен затвор, в случай че бъдат наказани.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР