Министърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера Изненадващото решение на

...
Министърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера Изненадващото решение на
Коментари Харесай

Решението на Тръмп да спре военните учения с Южна Корея безпокои съюзниците


Министърът на защитата на Япония Ицунори Онодера

Изненадващото решение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да бъдат прекратени взаимните военни учения с Южна Корея - хванало както наподобява и Сеул, и американската войска неподготвени - продължи да основава комплициране и безпокойствие и през днешния ден, съобщи ДПА.

Тръмп оповести новината след срещата на върха със севернокорейския водач Ким Чен-ун в Сингапур през вчерашния ден, въпреки че решението не беше включено в съглашението сред водачите.

Северна Корея от дълго време гледа на тези учения като на провокация, а анулацията им беше възприета от мнозина като огромна отстъпка от американска страна, отбелязва организацията.

След това министерството на защитата на Съединени американски щати успокои съдружниците. " Нашите съюзи остават стоманени ", сподели говорителка на ведомството.

Япония изрази безпокойствие от решението. Министърът на защитата Ицунори Онодера съобщи, че тези учения са играли " значима роля за сигурността на Източна Азия " и добави, че Токио ще продължи да упражнява напън над Пхенян поради нуклеарната му стратегия. " Бихме желали Северна Корея да направи забележими промени в политиката. "

Снощи представител на южнокорейския президент Мун Дже-ин съобщи, че Сеул би трябвало да обясни " смисъла и желанията " зад изявлението на Тръмп, който беше показал също, че в последна сметка желае да върне вкъщи разположените в Южна Корея американски войски.

Командването на Съединени американски щати в Южна Корея съобщи, че не е получавало " никакви нови инструкции " за постоянните военни учения в района, в това число за учението " Улчи - защитник на свободата ", което е планувано за август.

Днес в Сеул идва американският държавен секретар Майк Помпейо, с цел да запознае персонално президента Мун с резултатите от вчерашната среща на върха.

Според южнокорейската организация Йонхап в диалозите на министерско ниво към Помпейо и южнокорейския министър на външните работи Кан Кьон-уа ще се причисли и японският първи посланик Таро Коно.

Снощи американските медии оповестиха, че преустановяването на военните учения е провокирало комплициране и в републиканската партия на Тръмп. Говорителите на вицепрезидента Майк Пенс бяха принудени да опровергават известия за негови изявления по въпроса, противоречащи на тези на президента.

" Вицепрезидентът НЕ е казвал, че военните учения с Южна Корея ще продължат ", написа в Туитър негов представител, откакто нощес сенатор Кори Гарднър сподели пред кореспонденти, че Пенс е декларирал, че някои от ученията ще продължат. " Вицепрезидентът беше доста явен: тренировките за поддържане на бойната подготвеност и обменът на тренировки ще продължат ", написа по-късно Гарднър в Туитър. " Макар че ще има такива тренировки за поддържане на бойната подготвеност и продан, продължи вицепрезидентът, военни учения няма да има ", съобщи сенаторът в обявата си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР