Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се поклони днес, 7 май,

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се поклони днес, 7 май,
Коментари Харесай

Каракачанов се поклони пред паметта на българските военнослужещи, погребани в българското военно гробище в село Цапари

Министърът на защитата Красимир Каракачанов се поклони през днешния ден, 7 май, пред паметта на българските военнослужещи, заровени в българското военно гробище в село Цапари, Битолско.

В наличието на гвардейци от Националната гвардейска част, дипломати и българи от Република Северна Македония бяха поднесени венци и цветя и беше почетена паметта на починалите по време на Първата международна война на позициите над Битоля, оповестиха от пресцентъра на министерството на защитата.

„ Тези хора, чийто безименни гробове виждаме през днешния ден, пристигнаха да се борят за Македония, а не за някаква Северна, Южна, Вардарска или някаква друга територия. Те поставиха костите си на свещената земя Македония. Отбелязвам тяхната памет във връзка Гергьовден, Денят на храбростта и непобедимата Българска войска “. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в словото си на церемонията пред българския боен монумент във военното гробище.

„ На този ден всеки един мъж, всеки българин, който е служил в армията, и който обича нашите въоръжени сили, отдава респект на всички тези хиляди българи от всички краища на България - Добруджа, Мизия, Тракия и Македония. Именно те, с българската униформа и с българското оръжие, написаха славни страници в нашата история: историята за освобождението на останалите под турско иго земи и на нашите сънародници в тях “, уточни министър Каракачанов и акцентира, че когато приказваме за български воини - бойци, подофицери, офицери, ние отдаваме респект освен на тези, които водиха война във войните. „ Нека не забравяме, че по време на Илинденското въстание над 68 български офицери и доста подофицери водиха чети в Македония за свободата на нашите братя тук. Затова дано не забравяме всички тях, тези български мъже, които от дадоха живота си пред олтара на българския блян “, сподели още Красимир Каракачанов.

„ Днес времената са сложни, тежки, приказват ни, че би трябвало да забравим своята история, че би трябвало да се откажем от своята популярност. Това не е правилно и не е належащо “, съобщи министърът на защитата и съобщи, че и в Европейски Съюз, и в НАТО имат потребност от съдружници, които извършват своите отговорности със самочувствие, а не от безлична маса.

Според министър Каракачанов и през днешния ден Македония е кръстопът на ползи и българската политика е доста поредна в тази посока - интеграцията на Македония в НАТО и в Европейски Съюз. „ Но има други сили, които считат, че това разделяне би трябвало да продължава, че Македония би трябвало да остане още веднъж непозната губерния, която да се ръководи по измислените канони на Коминтерна и на подправената история. Но за разлика отпреди 20-30 години, когато да те заловен с българска книга и български вестник в Македония беше закононарушение, през днешния ден има интернет. И през днешния ден никой не може да забрани на никого да се интересува от своята история, да получава информация, да се усеща подобен, какъвто желае “, безапелационен беше министърът на защитата.

Посланикът на България Скопие Ангел Ангелов акцентира, че би трябвало да отдаде заслуженото на всички, които са работили през годините, с цел да наподобява по този начин през днешния ден военно гробище в село Цапари.

На военния обред участва и някогашният външен министър Соломон Паси, по чието време беше официализиран статутът на българското военно гробище в село Цапари.

В църквата "Свети Георги " в селото беше отслужена панихида за починалите. Министърът на защитата Красимир Каракачанов сервира цветя на седемте паметника на офицерите от 15-и пехотен Ломски полк и 3-и пехотен Бдински полк, заровени в двора на църквата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР