Министърът на околната среда Нено Димов е уверил в Брюксел,

...
Министърът на околната среда Нено Димов е уверил в Брюксел,
Коментари Харесай

Екоминистърът е обещал в Брюксел да представи ясни мерки със срокове за въздуха

Министърът на околната среда Нено Димов е уверил в Брюксел, че ще извърши уговорката си да показа ясни ограничения със периоди и отговорности по осъществяването в другите браншове за възстановяване на въздуха на национално равнище. До края на март план на Световна банка ще дефинира тъкмо ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати.

Това оказва се от изказване на Димов на взаимна конференция с еврокомисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела и еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Каниете след Съвета на Европейски Съюз по околна среда в Брюксел през вчерашния ден, представено от пресцентъра на министерството на екологията.

Според министърът в България има напредък в последните шест години и има градове, които вървят към възстановяване на индикаторите за качество на въздуха. Като образец Димов е показал София, където по думите му е " постоянно намаляването на приблизително годишните индикатори за замърсяване на въздуха, само че към момента има превишаване на дневните правила ".

" Това демонстрира, че има още какво да се прави, " е заключил Димов и в тази връзка е изтъкнал, че Министерство на околната среда и водите, дружно със Софийска община прави взаимни инспекции и са наложени наказания за близо 200 хиляди лева за нерегламентирано изгаряне (става дума обаче за инспекции на автосервизи, а не на частни семейства, бел.ред.). По думите му възстановяване се чака и в Сливен.

Министърът е уведомил, че Столична община, Изпълнителната организация по околна среда към Министерство на околната среда и водите и гражданският бранш работят по синхронизиране апаратурата на организацията с уредите на гражданската мрежа. Идеята е да се реализира оптимално покритие за премерване на замърсяването, в това число и на най-замърсените места, с цел да открият точните аргументи за него и да се търсят ефикасни ограничения за тях.

България подхваща съответни ограничения за битката с мръсния въздух, е декларирал от своя страна еврокомисар Вела. " Мога да потвърдя, че след постановяването на решението на Европейския съд против България, ние следим усъвършенстване и доста интензивно обменяме информация с българските органи. Става дума за съответни ограничения, за съответни дейности, които се подхващат и ни се показват, " споделя Вела, представен от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По думите му има усъвършенстване в някои области, в други – към момента има неща, които би трябвало да се създадат. " Продължаваме да поддържаме освен България – имаме решение и за Полша, ще продължаваме да поддържаме и 9-те страни членки, които събрахме през януари, с цел да сме сигурни, че нашите стандарти на качеството на въздуха са такива, че да са в интерес на нашите жители ", съобщи Вела.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР