Министърът на младежта и спорта Весела Лечева съобщи в предаването

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева съобщи в предаването
Коментари Харесай

Весела Лечева: Парите за софтуера на НСБ ще бъдат върнати на държавата, това е прецедент

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева заяви в предаването „ Тази заран “ по БТВ, че парите по контракта за програмен продукт на „ Национална спортна база “ ЕАД ще бъдат върнати на страната.

Лечева разкри и редица нередности по Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10А от Закона за хазарта. Организации, които са попаднали под мониторинга на ведомството, към този момент са заявили, че няма да осъществят плановете си и връщат отпуснатите им средства.

Весела Лечева беше запитана за контракта, който НСБ е сключила на 1 август 2022 година или в деня, в който беше публикуван декрет за назначение на служебното държавно управление.

„ Това, което ми направи усещане е, че този софтуерен артикул не е бил заложен в бизнес програмата, която би трябвало да бъде одобрена от министъра, както се изисква по Закона за обществените предприятия. Разходът е доста сериозен за опциите на сдружението. Става въпрос за артикул на стойност 1,7 милиона лв., който може да се имплементира за огромни индустриални процеси или за предприятия от мащабите на Топлофикация с хиляди клиенти “, заяви Весела
Лечева и добави, че НСБ и сега разполага с съвременен, само че надалеч не толкоз безценен програмен продукт, който дава отговор на потребностите на спортните бази.

„ Добрата вест е, че през вчерашния ден организирахме диалози със притежателя на компанията, който се съгласи да подпишем анекс и да върне парите. Може би това ще е казус – за първи път да се върнат средства по подобен контракт, за което благодаря и на компанията “, сподели Лечева.

В резултат на инспекциите, които бяха подредени от министъра на младежта и спорта, са открити и нередности, касаещи младежките действия по Националната стратегия по чл.10А от Закона за
хазарта.

Весела Лечева даде образец с план, който е трябвало да се осъществя във Велико Търново, Габрово и София.

„ Знаете, че аз дълги години бях народен представител от Велико Търново и ми беше забавно защо могат да се похарчат 500 000 лв. за два месеца “, разяснява министърът.

И разкри, че съгласно плана наем за зала за обучителен модул за два дни коства 13 600 лв. или по 6800 лв. дневно, спорен модул за един ден е с цена от 7400 лв., за един концерт са планувани 86 000 лв., а възнаграждението за водещ възлиза на 5000 лв..

„ Тази организация се отхвърли от контракта си и връща парите в Министерството на младежта и спорта. Очевидно не е имала желание да извърши плана по по този начин заложените параметри, тъй че й благодаря, че взе непринудено това решение “, добави министър Весела Лечева.

Министърът даде и други образци за юношески организации, които са регистрирани на един и същи адрес или имат едни и същи управителни органи.

„ Изнесените от мен данни приказват за извънредно неглижиране на метода, по който се утвърждават и отпускат средствата по младежките стратегии. Това са 6 милиона, които се отчисляват от хазартните оператори. Хиляди младежи могат да вземат участие, само че не по метода, по който сега се изразходват парите “, сподели министър Лечева.

Министърът на младежта и спорта чака 1 милион и 400 хиляди лв. да бъдат върнати на Министерството на младежта и спорта.

„ До края на моя мандат като длъжностен министър остават няколко седмици, само че моята цел е да променим в действителност правила, тъй че средствата да се харчат транспарантно и в името на публичния интерес “, сподели тя.

Весела Лечева разяснява и проблема с учениците от спортното учебно заведение в Пловдив, които получиха хранително натравяне.

„ Ние сме в непрестанен контакт с шефа Ружка Генова. Сигнализирани са всички служби, които правят своите инспекции. Когато имаме резултат, ще вземем и съответните решения, тъй че в случай че има отговорни, те да понесат своята отговорност “, разяснява министърът.

Весела Лечева заяви, че ден преди случая в Министерството на младежта и спорта се е провела среща с шефовете на спортните учебни заведения. По време на диалозите са били разпознати проблеми, свързани с процеса на подготовка и образование.

По отношение на физкултурните салони, министърът съобщи, че разногласието сред ММС и компаниите, които трябваше да ги построят, е в съда.

„ За тези 25 милиона, които бяха отделени по време на държавното управление на ГЕРБ и бяха раздадени на избрани компании, само че не последва никакво деяние, сега се водят правосъдни каузи. За голямо мое страдание няма потребно деяние на този стадий “, разяснява министърът.

„ Още по време на първия ми мандат моята цел беше да се основат стандарти за съоръжение на учебните салони и дворове, тъй че да могат да се практикуват разнообразни типове спорт. Всеки един двор да бъде разчертан, да има кошове за баскетбол, мрежи за волейбол, порти за хандбал и футбол “, добави тя.

Министърът на младежта и спорта е провела среща с основния проектант на София Здравко Здравков по тематиката за спортния комплекс „ Червено знаме “.

„ Наследих желанието да бъде ремонтирана сегашната база на „ Червено знаме “, като се налеят 50 милиона лв. държавни средства. Смятам, че от това няма да завоюва българският спорт. Ще дам образец със залата по волейбол в комплекса. В нея има единствено едно игрище, а актуалните концепции разрешават да има няколко, на които да упражняват разнообразни тимове – подрастващи, мъже, дами. Убедена съм, че на тези 25 декара и за тези 50 милиона може да се направи съвременен комплекс, който да включва представителната и помощната зала, както и прилежащи подготвителни зали “, счита Весела Лечева. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР