Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е на двудневно

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е на двудневно
Коментари Харесай

Весела Лечева обсъди в Будапеща строежа и експлоатацията на модерни спортни обекти

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е на двудневно посещаване в Будапеща. В рамките на визитата тя ще има срещи с доктор Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, ръководител на Унгарския олимпийски комитет. Това оповестиха от пресцентъра на ММС.

Министър Весела Лечева има и поредност от диалози с представители на водещите спортни федерации в страната, както и с мениджърските екипи на модерните спортни уреди, които разрешиха на Унгария да е хазаин на огромни конгреси в последните години, а политиката й в региона на спорта да бъде определяна като водеща в Европа.

Днес министър Весела Лечева посети подготвителния център на националния тим по футбол, където българската делегация беседва с Ищван Наги - шеф “Спортна дипломация ” в Министерството на външните работи на Унгария, Петър Цупон, началник въз основата, маркетинг шефа Арон Бодеч и с посланика на България в Унгария Христо Полендаков.

„ Опитът на Унгария е доста значим, тъй като нашите две страни имат доста сходства – като население, територия, път на развиване, провокации, свързани с трансформацията ни от планова в пазарна стопанска система. Напредъкът на Унгария и развиването на нейната спортна инфраструктура е впечатляващ и е значимо да забележим както сполучливите модели, по този начин и грешките, които не би трябвало да бъдат допускани “, означи министър Весела Лечева.

Българската делегация беше поканена и на националния стадион „ Пушкаш сцена “, където ги посрещна шефът на комплекса Барнабаш Чергю. Модерното оборудване е издигнато на мястото на остарелия стадион „ Ференц Пушкаш “, който беше опустошен през 2016 година
Строителството стартира през 2017 година и приключва през 2019 година Стадионът беше хазаин на мачове от Евро 2020 по футбол.

„ В България от години се води полемиката за построяването на нов народен стадион по футбол. Добре е да се види по какъв начин това се случва в останалите страни в Европа, които съумяха да построят своите съвременни игрища “, сподели Лечева.

Министър Весела Лечева и президентът на федерацията по плуване Георги Аврамчев, който я съпровожда в Будапеща, разгледаха и плувното оборудване „ Duna Arena “, където се срещнаха с президента на федерацията по плуване на Унгария – олимпийския първенец Шандор Владар и шефа на комплекса Андраш Колоса.

Завършен за рекордно малко време от две години, през 2017-ата година комплексът беше хазаин на 17-то Световно състезание по плуване. Той разполага с два басейна с олимпийски размери – спортният е с дълбочина 3 метра, а загряващият може да се контролира съгласно потребностите. По време на Световното състезание „ Duna Arena “ побра 12 000 фенове на краткотрайни трибуни, а естественият потенциал на оборудването е за 5000 фенове. В последния месец оборудването е било посетено от делегации от Япония и Азербайджан.
Президентът на федерацията Шандор Владар заяви, че се радва, че огромен първенец е отпред на българския спорт и даде обещание цялостна поддръжка с опит и препоръки за реализирането на плувен комплекс и в София.

Министър Лечева показа, че при последното си посещаване на „ Белмекен “ е разговаряла с плувци от националния тим на Унгария, които избират високопланинската ни спортна база за своята подготовка.

„ Впечатлена съм от плувния комплекс и желая да видя сходно оборудване и в нашата столица. Важно е обаче то да бъде направено по най-правилния метод, с цел да може генерации български плувци и спортуващи жители да го употребяват “, сподели министър Лечева.

Утре програмата на министър Лечева продължава с публични срещи с доктор Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, ръководител на Унгарския олимпийски комитет.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР