Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи официално спортната

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи официално спортната
Коментари Харесай

Министър Кралев връчи официално лиценза на Сдружение Българска федерация по шахмат 1928“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи публично спортната лицензия на съпредседателите на Сдружение " Българска федерация по шахмат 1928 " - народните представители Иван Генов и Руслан Тошев.

Както е известно, през месец август тази година комисията по лицензиране на ММС отхвърли възобновяване на лиценза на Българската федерация по шахмат поради установени нецелесъобразно изразходвани средства в размер на 2 097 461,43 лева за интервала от 2011 до 2014 година и нарушавания на нормативните разпореждания. От август досега в страната нямаше законна организация, която да управлява шахмата.

 Красен Кралев към делегатите на шахмата във Велико Търново: Изберете си водачи, които да възвърнат престижа ви у нас и по света
Красен Кралев към делегатите на шахмата във Велико Търново: Изберете си водачи, които да възвърнат престижа ви у нас и по света

Министърът получи предварителна покана от учредителите

С издаването на лиценз на " Българска федерация по шахмат 1928 " към този момент има законна организация, която да управлява този спорт, който беше изпаднал в извънредно затруднена обстановка. Новата федерация има и огромна представителност на национално равнище, като сплотява 62 клуба, разрастващи този спорт, а подадените от нея документи дават отговор на всички условия на Наредбата за реда за лицензиране на спортните организации в Република България.

 Втори шампионат за деца
Втори шампионат за деца " Евро София " се трансформира в шахматен празник

Настроение, страсти и доста детски усмивки в НСА

" За мен бе извънредно значимо да решим оптимално бързо въпроса с неналичието на законна федерация, която да управлява българския шахмат. Издаването на спортната лицензия е първата, само че доста значима стъпка към решение на проблемите на Вашия спорт. Фактът, че в Българската федерация по шахмат 1928 членуват 62 спортни клуба е доказателство, че шахматната общественост желае да се сплоти и да излезе от неприятната обстановка, в която изпадна ", съобщи министър Кралев на срещата си с Иван Генов и Руслан Тошев. По думите му най-важните задания пред новолицензираната организация са да даде явен сигнал, че се разграничава изрично от досегашните способи на ръководство на българския шахмат и е отворена за приобщаване на всички шахматни клубове в страната, както и да възвърне интернационалния престиж на шахмата, след изключването на остарялата шахматна федерация от ЕШС и замразяването на участието й във ФИДЕ.

Съгласно Закона за физическото образование и спорта, спортната лицензия включва признание от страна на страната, че съответната спортна организация има компетенциите да реализира дейностите, избрани в Закона за физическото образование и спорта; правото на спортната организация да бъде подпомагана от страната и общините за осъществяваните от нея общественополезни дейности; позволение за спортната организация да извършва административни функционалности, свързани с регламентиране на съответния тип спорт; правото на спортната организация да провежда и организира надпревари, да записва спортни резултати, да присъжда трофеи и да дефинира съставите на националните тимове.

Mеждувремeнно ММС продължава да води дело против юридическото лице с неподновена лицензия " Българска федерация по шахмат " за възобновяване на незаконосъобразно и нецелесъобразно разходваните суми, които са регистрирани с документи с погрешно наличие.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР