Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в международна

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в международна
Коментари Харесай

Министър Кралев в Москва: Спортът е най-ефективният метод за превенция на агресията сред младежите

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие в интернационална среща на министрите, отговарящи за младежките политики, която се организира в съветската столица Москва. В събитието взеха присъединяване делегации от над 80 страни от целия свят, като над 30 страни бяха представлявани персонално от министрите, отговарящи за младежките политики.

По време на събитието българският състезателен министър изнесе отчет на тематика: „ Спортът като инструмент за предварителна защита на всевъзможни форми на експанзията измежду младежта “, който показа българския опит в областта на младежките политики.

“Държавната политика за младежта на Република България е основана на съществени международни и европейски правила, свързани с изработването на политики и стратегии, които подтикват качественото младежко присъединяване и стабилно развиване на всеки един младеж в страната, тъй че той или тя да бъде деен участник в гражданското общество и конкурентоспособен на пазара на труда в България и отвън нея ”, съобщи министър Кралев.

Той акцентира, че младежкото овластяване и развиване на личностните и професионални качества на всеки един младеж в България е приоритет на Министерството на младежта и спорта (ММС) и част от управническата стратегия на държавното управление на Бойко Борисов.

“Ние интензивно работим за осъществяването на уговорката, който сме поели пред българските жители, да сътворяваме политики и стратегии, тъй че капацитетът на младежите да бъде развъртян и те да се трансфорат в виновни жители на България и Европа ”, изясни Красен Кралев.

Министърът на младежта и спорта дефинира битката с възходящата експанзия и предварителната защита на зависимостите измежду младежите сред 15-29 години като главен приоритет на ММС. В България младежите са към 1.3 млн. или 1/5 от популацията на страната. Има случаи на експанзия в учебно заведение, на улицата и по пътищата. В тази връзка Министерството на младежта и спорта предприе дейности в няколко основни посоки, целящи намаляването на насилието и експанзията измежду децата и младежите, като да вземем за пример: повишение на информираността и ангажираността на младежите от всички райони на страната в предварителната защита на престъпността и насилието и образуване на свободното време и ограничение използването на алкохол, наркотични субстанции и техните аналози, посредством даването на безвъзмездни услуги за младежите в страната.

Основният инструмент, с който Министерството на младежта и спорта работи за предварителна защита на експанзията и реализиране на упоменатите цели, е новата Национална стратегия за юношески действия (по член 10а от Закона за хазарта), която е с бюджет от 1 млн. евро и цели да осведоми, стимулира и ангажира младежи на възраст от 15 до 29 година В момента на територията на цялата страна се извършват планове, ориентирани към предварителна защита на експанзията и формите на взаимозависимост като главен метод, който бива прилаган е спортът.

“Спортът, съгласно рекомендация и на Съвета на Европейски Съюз, Европейската комисия и други водещи институции е главен източник, който може да повлияе положително върху развиването на младежите.

Ние го преглеждам като феномен, който трансформира отрицателната сила в мотивация, учи на почтена игра и стимулира младежа да запълни свободното си време.
Освен всичко това, оказва и положително въздействие върху цялостното физическо и психическо положение на индивида.

Не на последно място спортът е и желано средство на младежките служащи в България, като позитивния резултат се видя и в границите на Европейската седмица на спорта, по време на която се включиха над 100 000 младежи от девет града в България ”, съобщи Красен Кралев.
Българският състезателен министър акцентира връзката сред спорта и неофициалното обучение.

По думите му, неофициалното обучение намира все по-голямо място в построяването на потенциала на младежите в Европа. То е инструмент, който е потвърдил своята успеваемост при развиването на основни пълномощия, обществени умения и гении.

Част от техниките, които се смятат за детайли на неофициалното обучение са юношески начинания, образования, обмени, работни ателиета, конгрес спектакъл и други Именно сходни действия спомагат за устойчивото младежко развиване в цялостната му форма, ускоряват демократичните полезности, междукултурния разговор, трансверсалните умения и така нататък

България реши да употребява спорта като средство за използване на неофициалното обучение и образование, уточни Кралев Кралев пред делегатите.

Министърът на младежта и спорта съобщи, че “образование посредством спорт ” е точно този скъп метод, който страната ни е идентифицирала като скъп за цялостното физическо и психическо здраве на младежите, както и построяването на обществени и личностни умения. " Образованието посредством спорт " може да подкрепи овластяването на жителите при решаването на обществени провокации които формалното и неофициалното обучение към момента не може да доближи, защото спортът е общ език, учреден на мощни полезности и правила, употребен във всяка страна по света и елементарно понятен.

Министър Кралев посочи, че спортът може да бъде употребен като средство за поощряване на партньорството и със страни отвън Европейски Съюз. “Имайки поради динамичния свят, в който живеем, отрицателните случаи на възходяща експанзия и радикализация, е наша отговорност да работим дружно. Наша задача, като хора които са виновни за младежките политики, е да покажем нашата воля и да застанем зад правата на индивида и да работим за младежите ”, сподели Красен Кралев.

Един от главните принадлежности, с които в България прилагаме методът “Образование посредством спорт ” при работата с младежи, е Националната стратегия за осъществяване на юношески действия. Тази година бе нейното пилотно осъществяване, като на територията на цялата страна и сега се организират голям брой на брой събитие.

Конкретен образец е основаването на първата Национална мрежа от спортни клубове, които да работят против експанзията измежду младежи. В момента в мрежата членуват към 100 клуба, като се чака този брой да нарастне.

Създаде се мрежа от “Младежки мотиватори ”, които след прекосяване на образование, основано на неофициалното обучение станаха посланици на мира и придвижването “език без ненавист ”, тъй че да оказват помощ на свои връстници да трансформират форми агресивното държание в движеща мощ за интензивно включване и реализация.

Проведоха се стотици образования, които имаха за цел да развият основни умения у младежите, както и да ги срещнат с метода “Обучение, посредством спорт ”. Организира се първата по рода си ветроходна академия за младежи. По всички медии в страната ни вървят разнообразни национални акции за предварителна защита на експанзията измежду младежи, като са направени и специфични интерактивни уеб платформи, тъй че при потребност всеки един младеж може да потърси поддръжка.

Освен приемането и осъществяването на тази Национална стратегия България предприе и промени в Закона за учебно и предучилищно образование, посредством което се дава опция на професионални треньори да водят часовете по физическо образование и спорт.

По този метод ние подтикваме и спортът като инструмент за физическо и психическо здраве на всеки един младеж. “България декларира своята подготвеност за основаването на спомагателни принадлежности и политики, които да развият и отключат капацитета на младежите ”, съобщи в умозаключение министърът на младежта и спорта Красен Кралев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР