Министърът на младежта и спорта Красен Кралев дари купа на

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев дари купа на
Коментари Харесай

Министър Кралев дари купа на Илия Чубриков на Музея на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подари купа на легендата в българския авто спорт Илия Чубриков на Музея на спорта на Националния стадион „ Васил Левски “. Отличието е извоювано през 1983 година, когато Чубриков заема първо място в Рали „ Гюнайдън “ в Истанбул и е една дребна част от неговите триумфи. Нашият водач победи още 2 пъти в турската столица – през 1978 и 1981 година

Заради безспорния му принос към развиването на българския спорт именитият Илия Чубриков, който ни напусна през декември предходната година, бе почетен с „ Венец на спечелилия “ от министър Кралев. Най-високото държавно отличие бе връчено на неговата брачната половинка Виолета Стоянова и неговата внучка Карина Чубрикова по време на церемонията „ Нощта на първенците “, проведена от Министерството на младежта и спорта и Българския състезателен тотализатор. В знак на признателност двете предоставиха купата, извоювана на Рали „ Гюнайдън “ на спортния министър, който подсигурява нейното опазване в Музея на спорта.
 „ Илия Чубриков беше огромна персона. Като дете съм бил очевидец на великата му победа на Рали „ Златния Пясъци “ през 1971 с българския Булгаралпин. Тогава България произвеждаше може би най-класния състезателен автомобил в Източна Европа. Тази негова купа ще бъде съхранена за идните генерации “, съобщи министър Кралев.

В своята кариера на играч Чубриков има над 160 участия в автомобилни и над 50 в мотоциклетни надпревари. Победител в 19 интернационалните съревнования и още над 30 подиумни класирания в разнообразни дисциплини. През 1971 година Илия Чубриков печели първото Рали “Златни пясъци” - в този момент рали “България” и в продължение на 36 години беше единственият роден играч с сходно достижение. До началото на 90-те години той беше в челото на най-хубавите 20 водачи в света на FIA с приоритет А в Световния рали шампионат. Носител е на два призови плакета за Топ 3 от FIA през 1989 и 1990 година. Богатата му сбирка от оценки включва триумфи в влиятелни и сложни надпревари - Рали “Руска зима”, Рали “Средиземно море”, Рали “Трансбалкания”, Рали “Вида”, Рали “Хеброс”, Рали “Стари столици”, Рали “Сливен”, Рали “Гюнайдън” в Истанбул и доста други.
 Успехите на Илия Чубриков бяха повода концернът “Рено” да пристигна у нас и да стартира производството на колите Булгаррено 8 и 10, и спортния Булгаралпин А 110 в Пловдив през 1967 г.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР