Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира първите девет

...
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира първите девет
Коментари Харесай

Министър Илиев: Политиката не е толкова чиста игра като спорта!

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев разяснява първите девет месеца отпред на българския спорт.

" Политиката е като рали спорта - имаш трасе, имаш навигатор, имаш бележка. Навигаторът ти споделя какво следва, какъв завой следва и ти се подготвяш, преценява скоростта, с която да влезеш в съответния завой, тъй че да преминеш с допустимо най-високата скорост през него. В държавната администрация не е тъкмо по този начин. Тук процесите са мудни, спъващи. Много постоянно зад завоя са ти наслагат камъни. Зад някой завой има цели скали с концепцията да катастрофираш. Политиката не е толкоз чиста игра като спорта. В последна сметка спортът, по тази причина е нещо толкоз хубаво, тъй като всеки се готви тренира, излиза и дава най-хубавото, на което е кадърен, а в политиката колкото и да се готвиш, колкото и да тренираш, постоянно има опция някъде да бъдеш предизвикан по аргументи, които не зависят от теб. Лично за мен това е опит. Честно казано фактът, че всекидневно се сблъсквам с толкоз доста провокации значи, че си вършим добре работата и че нещата, които вършим са верни ", това сподели в изявление за БНР министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Почти девет месеца той е отпред на българският спорт. Илиев разяснява защо му стигна времето, какво съумя и какво не съумя да свърши осемкратният рали първенец на България, удовлетворен ли е от активността на Българския състезателен тотализатор, каква е обстановката със спортната база у нас в частност и с две от най-големите спортни зали и със Зимния замък, както и по какъв начин му се отрази абсурда с Българската федерация по повдигане на тежести.

" Нещото, с което най-вече се гордея е, че сме изслушали всеки един проблем на българските спортисти, както и на младежките организации. Опитали сме се да намерим решение на множеството от тях. Естествено, не на всички е било допустимо да помогнем в размерите, в които те са очаквали от нас, само че в последна сметка като главен приоритет още през цялото време си бяхме сложили олимпийските игри, които предстоят. Реално ние създадохме опция да подсигурим средства за всички федерации, спомагателни средства, с които българските спортисти да се приготвят добре за идната олимпиада. Аз съм човек, който доста има вяра в младежите. Направихме страхотни промени в наредбата, която прави оценка, която почита труда на българските спортисти. За първи път финансирахме спортистите от първа възрастова група, това са спортистите преди групата - мъже и дами. Те получиха награди за международните и европейските си достижения. Това е един голям труд, който по някакъв метод до този миг е останал непризнат и хората не са чувствали грижата на страната към тях. Радвам се, че успяхме да го реализираме. Радвам се, че създадохме едно успокоение в системата. Изключително позитивни са отзивите от федерациите. Така че персонално аз за това време, което съм тук на поста, усещам огромно задоволство ", добави министър Илиев.

" Няма нито една страна в света, която да поема на 100% от потребностите на спорта. Спортът е активност, която постоянно може да бъде още по-добре финансирана, още по-добри условия да бъдат създавани за подготовка. Но това, което аз виждам и имам вяра и имаме уверението на самите федерации, че методът, по който ние направихме разпределенията на средствата за 2024-а ще бъдат безусловно в синхрон с потребностите, които те имат. Естествено, постоянно с приоритет са били спортовете, които попадат в олимпийските игри, а те естествено ще бъдат по-добре подкрепени. Направихме нови стратегии за състезателите, които към този момент имат квоти. Те естествено ще бъдат най-силно подкрепени, техните треньори също. Аз пребивавам с задоволеност за това, че хората са удовлетворени, спокойни и сега единствената грижа, която имат, е да се готвят и да упражняват за идния максимален състезателен конгрес. Разбира се, помислихме и за по този начин наречените неолимпийски спортове. Там също имат специфична стратегия, по която да подпишем контракти с тях и да ги подпомогнем. Естествено, ерата, която живеем, опциите стават все по-големи за спортуване, излизат доста нови спортове. Непрекъснато постъпват поръчки за лицензиране на федерации. Това са все процеси, които следват смяната в ерата, в която живеем. И ние също по този начин би трябвало да я следваме, с цел да не изоставаме от другите страни. Тук има нещо доста значимо, което би трябвало да се знае. Не можеш да постигаш бързи резултати. За да подготвиш един състезател, който може да вземе примерно орден от олимпийски игри, това е един извънредно дълъг развой. Той не става за една година и камо ли пък за девет месеца. Треньорската активност доста е значима. Важно е разбирането в клуба. Ние имам увещание от страна на федерациите, че би трябвало да чакаме към 40 спортиста, които да вземат присъединяване на олимпиадата. Аз персонално виждам и благоприятни условия за медали, само че не желая да ги посочвам поименно. Знам, че за един състезател упованията и свръх упованията върху него могат да повлияят отрицателно. Може да му повлияе върху психическото му положение и той да не успее да реализира максимума, на което е кадърен. Така че оптимист съм за олимпиадата, макар трайната наклонност, в случай че погледнем в последните примерно 40 години какъв брой медала е взимала България и с какъв брой спортиста взе участие на олимпиадата и какво се е случвало, по какъв начин линията върви надолу, аз съм оптимист и мисля, че ще създадем едно почтено показване в Париж ", съобщи още спортният министър.
 Министър Илиев пожела на Карлос Насар олимпийска купа от Игрите в Париж
Министър Илиев пожела на Карлос Насар олимпийска купа от Игрите в Париж

Ръководството на централата срещна министъра с напредъка по организацията на Европейското състезание по повдигане на тежести за мъже и дами, което ще се организира през февруари в София
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР