Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е в Мексико,

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е в Мексико,
Коментари Харесай

Министър Минеков проведе среща с помощник-генералния директор на ЮНЕСКО

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е в Мексико, с цел да показа страната ни на Световната конференция на ЮНЕСКО за културни политики и стабилно развиване – “MONDIACULT 2022 ”, организира през вчерашния ден неофициална среща с помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО по въпросите на културата – Ернесто Отоне Рамирес.

От българска страна на срещата участваха още зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов и изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Съединените мексикански щати госпожа Милена Иванова.

  Министър Минеков сложи на вниманието на помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Рамирес тематики, свързани с опазването на недвижимото културно завещание, по които бе почнал разискването с него през септември 2021 година Българският министър на културата срещна Ернесто Отоне Рамирес с новите акценти в активността на българския Национален институт за недвижимото културно завещание. Сред коментираните планове бяха този за превръщането на остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ край Созопол в международен център за просвета, който ще притегля туристи целогодишно, както и работата по правенето на „ Плана за запазване и ръководство на Старинен град Несебър “.

  По отношение на остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ министър Минеков акцентира, че разчита извънредно на помощта на ЮНЕСКО, както и на разнообразни фондации, които подкрепят сходен тип културно завещание и неговото консервиране и възстановяване. Сподели с помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Рамирес, че в следствие от диалозите си с посланика на Обединените арабски емирства в България Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми сред страните ни бе подписан меморандум, на основата на който може да се пристъпи към насърчаване на по-нататъшното съдействие за реализирането на значимия план за острова, в който Франция също е декларирала подготвеност да се включи.

  По-късно през днешния ден, 28.09.2022 година, министър Минеков ще участва на формалното разкриване на “MONDIACULT 2022 ”. В програмата за деня редом са планувани две тематични сесии: “Обновени и устойчиви политики в региона на културата ” и„ Културно завещание и културно разнообразие в интервал на рецесия “. В утрешния ден следва и изявлението на министър Минеков в тематичната сесия „ Културно завещание и културно разнообразие в интервал на рецесия “, както и двустранни срещи сред него и министъра на културата на Саудитска Арабия Н. В. Принц Бадр бин Абдула бин Мохамед бин Фархан Ал Сауд, непрекъснатия представител на ОАЕ към ЮНЕСКО, министъра на културата на Албания госпожа Елва Маргарити, първия заместник-министър на културата, спорта и туризма на Република Корея господин Чон Пьонг-Гък, който е с сан на министър с сектор „ просвета ”, както и с ректора на художествената академия на Мексико.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР