Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна и с представителите

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна и с представителите
Коментари Харесай

Димитър Николов и министърът на културата обсъдиха развитието на подводната археология в Бургас

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна и с представителите на културните институти в община Бургас

Кметът Димитър Николов се срещна през днешния ден с министърa на културата Кръстю Кръстев. Двамата разискаха опциите за развиване на подводната археология в морския град. Кметът показа, че от тази образователна година Филиалът на Националната художествена академия в Бургас ще разкрие бакалавърска и магистърска стратегия по подводна археология, а Община Бургас има подготвеност да даде бази за развиване на изследването на подводната археология в Черно море.

Това може да се реализира взаимно с Министерството на културата, като институционален сътрудник в реализирането на плана през националния Център за подводна археология, който е в Созопол. Така ще се даде опция на морските общини да наблегнат на стратегии, свързани със основаване на потенциал за подводни изследвания в България, като един от водачите в района, свързани с проучване на подводното завещание в Черно море.

Кметът Николов показа на министър Кръстев плана на Община Бургас за създаване на археологически студентски кампус на туристически комплекс „ Акве Калиде “. Вече са водени диалози с 5 западни университети със компетентност „ Археология “, които са декларирали предпочитание да изпращат студентите си да организират стажове в археологически парк „ Акве Калиде “, защото мястото е неповторимо заради съществуването на цели пет исторически пласта от разнообразни столетия – праисторическа, тракийска, римска, византийска и османска.

Идеята е там да бъде построена многофункционална постройка за образователен археологически лагер, който да е база както за работещите на терен археолози, по този начин и за студенти по археология от целия свят. Там ще бъдат сложени бунгала за студентите-археолози, които ще бъдат напълно съобразени с околната среда. Интегрираният план ще включва зелени технологии, съобразени с опазването на културното завещание и околната среда в района.

Кметът и министър Кръстев разговаряха за нуждата от основаване на териториални звена на Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ в районите за обмисляне, посредством което ще се усъвършенства взаимната работа по запазване на културното завещание.

По време на срещата се разиска още опцията за усилване на партньорството сред министерството на културата и локалните управляващи при реализирането на културните политики в Бургас и в страната.

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна и с представителите на културните институти в община Бургас, с които разискаха бъдещите насоки за развиване на културните планове и стратегии, както и подготовката на бюджета за 2024 година

На срещите с министъра и кмета участваха още зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, Амелия Гешева – консултант на министъра на културата, зам.-кметът по просвета, туризъм и спорт Диана Саватева, основният проектант на Община Бургас Тихомир Райчев и Радовеста Стюърт – шеф отдел „ Туризъм “, шефовете на Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “ Борислав Чакринов, Държавен куклен спектакъл Христина Арсенова, Държавна опера – Бургас Александър Текелиев, Регионалният исторически музей Милен Николов и на Регионалната библиотека „ П. К. Яворов “ Яна Кършийска.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР