Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е сложил парафа си върху

...
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е сложил парафа си върху
Коментари Харесай

Министър Лъчезар Борисов подписа шест сертификата за инвестиции

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов е поставил парафа си върху шест документа за вложения за над 110 млн.лв. в сходство със Закона за поощряване на вложенията. Пет от фирмите са получили документ клас „ А “, а една - документ от клас „ Б “, оповестиха от прес центъра на икономическото министерство.

Кои са удостоените?

Инвестицията от клас „ А “ е на „ Сенид “ ООД и e за капиталовия план „ МЕДИКО И БАЛНЕО РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР “, гр. Хисаря, област Пловдив. Рехабилитационният център ще разполага с добре оборудвани лекарски кабинети, както и със зали за физиотерапия и за лечебна физкултура. Ще бъдат обслужвани над 55 000 гости годишно, като за задачата ще бъдат разкрити над 120 работни места за високо квалифицирани експерти – медицински и немедицински личен състав. Размерът на инвестицията възлиза на 41 500 000 лева, оповестяват от прес службата на ведомството.

Вторият план, който ще получи документ за инвестиция от клас „ А “ е на „ Блокс Груп България “ АД и е обвързван с инвестиция в секторите опазване на здравето и обществени услуги. В тригодишен интервал се планува създаване на интегриран център за обслужване на лица, които се нуждаят от рехабилитация, дълготрайно лекуване и палиативни грижи, както и на домове за възрастни хора в гр. София - Столична община. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материалните и нематериални активи възлиза на 29 934 000 лева В интервала на реализиране на капиталовия план и като резултат от него ще бъдат открити 275 нови работни места.

Сертификат клас А получава и капиталовият план за създаване на съвремененна фабрика за произвеждане на растителни протеини на „ Булпротеин “ ООД в индустриална зона-Божурище, Община Божурище. Осъществяването на тази инвестиция ще способства за диверсификацията на индустриалния подбор в рамките на Индустриална зона Божурище,с което ще се основат предпоставки за привличане на нови вложители от сходен високотехнологичен и нишов бранш. Размерът на инвестицията възлиза на 9 290 000 лева и ще бъдат открити 35 нови работни места.

Четвъртият документ от клас А получи „ Агромил България” АД - за капиталовия си план за създаване на силозно стопанство за предпазване на стока, състоящо се от шест броя силози в град Пловдив. Проектът планува също и създаване на лаборатория, в която ще бъдат инсталирани автоматизирани машини за взимане на проби, което ще спомогне за бързото приемане на зърното.Размерът на инвестицията - като обща стойност е за 4 510 000 лева и ще бъдат открити 12 нови работни места.

Сертификат за инвестиция от клас „ А “ получава и Инвестиционният план на,„ ЕЛ БАТ “, който планува създаване и употреба на апаратура за вторични артикули от олово в община Долна Баня, област София. Размерът на инвестицията е 23 937 000 лева,а в резултат от него ще бъдат открити 100 нови работни места.

Проектът на „ Матега” ООД, който получава документ за инвестиция от клас „ Б “ е за създаване на съвременно дружество на територията на гр. Габрово за произвеждане на железни и дървени съставни елементи за спортно оръжие. Първоначално е планувано „ МАТЕГА “ да действа като главен снабдител за марките Walther, Umarex и Hämmerli. Целта на сдружението е в бъдеще да реализира произвеждане на цялостен подбор от съставни елементи, които разрешават асемблиране и произвеждане на приключени оръжия. Размерът на инвестицията е 5 723 408 лева и след реализацията й ще бъдат открити 40 нови работни места.

От началото на тази година досега по Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани 32 плана на обща стойност 854.322 млн. лв.. Това е съобщил министър Борисов при подписването на последните документи, осведоми пресцентърът на икономическото министерство. Инвестициите са най-вече в секторите произвеждане, осведомителни технологии, опазване на здравето и автомобилостроене. По думите му те имат капацитет да разкрият 4074 нови работни места.

Икономическият министър е обяснил и че 13 плана са за уголемение на съществуваща към този момент инвестиция, а останалите 19 съставляват нови капиталови планове. Най-голям интерес съгласно него има в бранш произвеждане - 14 плана, като 5 от тях ще реализират високотехнологични действия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР