Министърът на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на

...
Министърът на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на
Коментари Харесай

Какво отчетоха пред Брюксел Асен Василев и Иванка Шалапатова

Министърът на финансите Асен Василев взе участие в постоянното съвещание на Съвета  по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) през днешния ден в Брюксел. На съвещанието бяха дискутирани тезите за използването на Механизма за възобновяване и резистентност, финансовите последствия от съветската военна експанзия против Украйна, бюджетът на Европейски Съюз, резултатите от срещата на Г-20 и финансовите услуги, оповестиха от Министреството на финансите.

Заседанието на ЕКОФИН беше предшествано от взаимно съвещание на Съвета по стопански и финансови въпроси и на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (EPSCO). Във фокуса на политическия спор беше тематиката за обществените вложения и промените, ориентирани към резистентност на европейските стопански системи. В своето изявление министър Василев показа национални образци за интегрирани ограничения, довели до ускорение на общественото доближаване. Той също по този начин срещна министрите с политиката на България през последните три години във връзка с приходите, минималната работна заплата и минималната пенсия.

Министър Василев и министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова подчертаха, че с осъществяваните целенасочени обществени вложения България работи за възстановяване и усилване по едно и също време на икономическия напредък, фискалната резистентност и обществената правдивост. Министър Шалапатова подчера, че задачата на обществените вложения в България е хората от уязвимите групи да реализират самостоятелност от обществената система и да не бъдат в състояние на беднотия и обществено изключване за дълъг интервал от време. Тя удостовери уговорката България да бъде една от страните членки, която ще взе участие интензивно в пилотно използване на бъдещата методология на Европейски Съюз за премерване на въздействието от обществените вложения.

Съветът ЕКОФИН разиска осъществяването на Механизма за възобновяване и резистентност. Министрите организираха и към този момент станалата обичайната полемика за икономическите и финансови последствия от съветската експанзия против Украйна. Те се сплотиха към нуждата финансовата помощ за украинския народ да продължи, до момента в който това е належащо, както и за бързо намиране на решение за потребление на замразените съветски активи. Дневният ред включваше още разглеждане на резултатите от срещата на Г-20, състояла се в интервала 26-29 февруари, и на настоящото положение на законодателните оферти, както и използването на законодателството в региона на финансовите услуги. Министрите утвърдиха насоки за бюджета на Европейски Съюз за 2025 година и одобриха рекомендация по отношение на освобождението от отговорност на Комисията по отношение на осъществяването на бюджета на Европейски Съюз за 2022 година

Министър Василев взе участие през вчерашния ден в съвещание на Еврогрупата в приобщаващ формат, на което министрите одобриха текст на изказване по отношение на бъдещето на Съюза на финансовите пазари. Изявлението ще бъде показано на водачите на срещата на върха на еврозоната през март 2024 година Председателят на Еврогрупата Паскал Донохою показа главните детайли на писмото, което ще адресира до ръководителя на Европейския съвет на срещата на върха на еврозоната. С него той ще рапортува за изпълненото от Еврогрупата и ще очертае бъдещите проекти за работа. Той ще осведоми водачите и за напредъка в подготовката на България за участието в еврозоната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР