Министърът на енергетиката трябва да представи до 30 юни конкретно

...
Министърът на енергетиката трябва да представи до 30 юни конкретно
Коментари Харесай

Парламентът задължи министърът на енергетиката да представи до 30 юни конкретно предложение за реализиране на активите на АЕЦ „Белене“


Министърът на енергетиката би трябвало да показа до 30 юни съответно предложение с опциите за осъществяване на активите на АЕЦ „ Белене “, в това число и обособяване на активите като настрана юридическо лице. Това взеха решение при цялостен консенсус народните представители по време на днешните разисквани за нуклеарната енергетика.

Днешният консенсус е един добър знак, означи както от трибуната на Народното събрание, по този начин и пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва на разискванията. Министърът увери депутатите, че държавното управление се отнася доста съществено към енергетиката. „ Трябва да знаем какво имаме “, сподели Петкова, като уточни съществуването на площадка, която е лицензирана, платеното съоръжение и прочие. „ Оттук нататък е значимо по какъв начин ще продължим. Това е решение, което ще касае генерации напред. Може да има диспути и полемики, само че това е пътят “, уточни министър Петкова. Пред публицисти в коридорите в отговор на въпрос дали има интерес към плана тя посочи, че и различен път е казвала, че да, подобен интерес има, а и има опция за започване на диалози със прилежащите на България страни. Припомняме, че в границите на капиталов конгрес в Лондон с присъединяване на водачите на Западните Балкани министър председателят предложи осъществяване на АЕЦ „ Белене “ дружно със страните от района. По думите на Петкова, може да стане един добър план при съблюдаване на избрани параметри. „ Целта ни е планът да се осъществя на пазарен принцип “, добави тя.

Преди това в границите на разискванията депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, който инициира и дебатите за нуклеарната енергетика изясни, че комисията по енергетика ще оказва мониторинг по осъществяването на актуалното решение на Народното събрание и ще желае постоянно доклад за осъществяваните действия. Ерменков напомни от кой момент съществува алтернативата, както и какво имаме – съоръжение, отчети за АЕЦ „ Белене “. Той, както и сътрудника му Костадинов обърнаха внимание на изводите от отчета н Българска академия на науките и условията, свързани с Парижкото съглашение за климата.

„ В един интервал до 2050 година ще стартира извеждането и на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Няма безконечни реактори, а би трябвало сме подготвени в небосвод и по-късно за 7 – 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, съобщи Таско Ерменков. „ Убеждението е, че България заслужава съвременна технология, съвременна енергетика и се надяваме на разрешаване на проблема и осъществяване на плана “, съобщи той

Председателят на комисията по енергетика и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев от своя страна сподели, че това, което чака от министъра на енергетиката е един тип пътна карта за това какви да са дейностите. В същото време той посъветва министърът на енергетиката да не планува в тази пътна карта опциите за ангажимент на страната. „ Няма от кое място да се намерят 20 милиарда лева “, съобщи той. Добрев посъветва също по този начин министъра да „ е без преференциални цени, без контракти за разлики, без присъединяване и гаранции от страна на страната “, другояче по думите му „ няма да се учудя, в случай че се окажем с дълготрайни контракти “

Пътната карта по думите на Делян Добрев би трябвало „ да изключва всевъзможни гаранции и финансови задължения от страна на страната “, защото тя към този момент е дала задоволително – 3 милиарда лв..

Депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай изрази мнение, че преди да се взема решение за нуклеарната енергетика би трябвало да има изцяло решение, визия за енергетиката и в нея да се диря място на нуклеарния бранш. Както стана ясно от думите му, време е за нова нуклеарна тактика. Колегата му от ГЕРБ Валентин Николов напомни, че страната ни към момента има настояща енергийна тактика (до 2020 г.). Двамата се разминаха по неизпълнението на залегналите в документа мощности – 2000 МВт съгласно Валентин Николов и 1000 МВт съгласно Рамадан Аталай.

„ Как ще се развива енергетиката в България и какъв дял ще заеме нуклеарната енергетика - всички тези неща “ би трябвало да се сложат на масата, сподели Аталай. Той укори Българска социалистическа партия и ГЕРБ, че решението им открива един нежен консенсус. „ Загрижени сме за цялостното развиване на енергетиката “, сподели Аталай.

По-късно от трибуната на Народното събрание министър Петкова уточни, че упованието е в полемиките и разногласията да се роди и вярното решение за бъдещето на нуклеарната енергетика и в частност по плана за АЕЦ „ Белене “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР